Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen basın toplantısında, Halk Sağlığı Haftası kapsamında Sağlıkla Yaşayan Türkiye temasıyla bilgi veren Şengül Sevim, tütün ürünleri kullanımını sona erdirmek isteyenlere destek vermek amacıyla hizmet veren ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı'nın çalışmalarını anlattı.

Sevim, 2023 yılı itibarıyla günde ortalama 1000 ile 1500 arası çağrı aldıklarını ifade ederek, görüşmeler sırasında bireylere, tütün ürünleri kullanımının zararları hakkında bilgi verildiğini ve nikotin bağımlılık düzeylerini belirlemek için nikotin bağımlılık ölçeği uygulandığını söyledi. Sevim ayrıca, bağımlılık düzeyi düşük ve orta olanlar için kişiye özel sigara bırakma planları hazırlandığını, yüksek bağımlılık düzeyine sahip olanların ise hekim gözetiminde sigarayı bırakmaları için gerekli yönlendirmelerin yapıldığını belirtti.

Sevim, ayrıca sigara bırakma polikliniklerine yönlendirilen danışanların randevularının da Danışma Hattı tarafından alındığını ve sigara bırakma planı yapılan kişilerin bir yıl boyunca takip edildiğini ve süreçlerinin desteklendiğini ifade etti. Sonuç olarak, 2015 yılından bu yana 136 bin 961 kişinin sigarayı bıraktığı izlendiğini paylaştı. Ülke genelinde 467 bırakma polikliniğinde, konuya özel eğitim almış hekimlerin sigara bırakma hizmeti sunduğunu da ekledi. (DHA)

Editör: Habererk Haber Merkezi