İmar affı, son olarak 2018 yılında, 31 Aralık 2017'den önce yapılmış, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların imar sorununun çözülmesi amacıyla AKP hükümeti tarafından çıkarılmış, imar barışı düzenlemesi hayata geçirilmişti. Vatandaştan yapı kayıt belgesi almak için bedelin en az yüzde 25'inin yatırılması istenmişti. Uygulamadan 10 milyondana fazla vatandaş yararlandı ve yapı kayıt belgesi bedeli olarak da 16 milyar lira toplandı.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, imar affının bir kez daha çıkarılması için 25 Temmuz’da TBMM’ye imar affı için yasa teklifi vermiş, TBMM Başkanlığı teklifi 11 Ekim Salı günü komisyona sevk etmişti.

Destici’nin teklifi ile “ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla Yapı Kayıt Belgesi başvuruları için daha önce belirlenmiş sürelerin 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılması ve daha önce bu sürelerden kaynaklı belgeleri iptal edilenler hakkında tesis edilen idari işlemlerin ve para cezalarının iptal edilmesi” amaçlanıyor.

İmar affının bir kere daha gündeme gelmesiyle atılan adımın seçim yatırımı olduğunu savunan vatandaşlar, affın, deprem sorununu çözmekten çok seçim ve rant odaklı olduğu görüşünde.

Editör: Yadigar Hanım