Türkiye'de ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçiminin yankıları dünyada da sürüyor. Türkiye'deki seçimleri yorumlayan Amerika basını, Erdoğan'ın muhalefeti terör destekçisi olarak gösterdiği kampanyanın işe yaradığını yazdı.

New York Times, Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci turu ilk kez yaşayacağına dikkat çekerek, avantajın Erdoğan’da olduğunu dile getirdi. Sinan Ogan’a oy veren yüzde 5,7’lik kesimin ikinci turda büyük olasılıkla Erdoğan’ı tercih edeceğini öne süren gazete, bu durumun parlamentoda çoğunluğu sağlamasının Erdoğan’ın lehine olacağı notunu düştü..

Kampanya döneminde milliyetçi söylemini artıran Erdoğan'ın kendisi ve muhafazakar parlamento ittifakının işine yaradığını aktaran New York Times, kampanya sırasında Erdoğan’ın savaş gemisi TCG Anadolu'yu İstanbul’da ziyarete açtığını, ABD’ye yönelik eleştirilerini sürdürdüğünü, hatta Biden’ın kendisini devirmeye çalıştığını söylediğini belirtti.

"Erdoğan önde, Türkiye ikinci tura gidiyor" manşetiyle çıkan Washington Post, ise Erdoğan'ın sert ve muhalefeti hedef gösteren söylemlerinin sonuçlara olumlu yansıdığını kaydetti. Washington Post, kaotik bir seçim gecesinden sonra seçim sonuçlarının anketlere meydan okuduğunu yazdığı haberinde sonuçlara ilişkin, Erdoğan’ın muhalefeti terörizmin destekçisi olarak yaftalayarak yürüttüğü ‘negatif kampanya’nın meyvelerini topladığını savundu.

Haberde, seçimi Erdoğan ve Sinan Oğan’ın milliyetçi söyleminin kazandığı vurgulanırken, "Türk seçmenler sandıkta dış politikaya öncelik vermese de Erdoğan’ın seçim kampanyasında milliyetçi söylemi kullanması hem kendisi hem de muhafazakar ittifakı için işe yaramış görünüyor. Ayrıca ikinci turda milliyetçi tutumları daha etkin benimseyen aday, Oğan’ın destekçilerini yanına çekebilir." ifadelerine yer verildi.

CNN ise "Türkiye bıçak sırtı seçimlerde ikinci tura gidiyor" başlıklı haberinde ikinci turda Sinan Oğan'ın anahtar rol üstleneceğini yazdı.

CNBC, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini "Türkiye eşi benzeri görülmemiş bir ikinci tura gidiyor" başlığıyla yorumlarken, Chicago Tribune, "Erdoğan beklentileri aştı" başlığını attı.

Editör: Yadigar Hanım