ABD’nin Mississippi eyaleti, su arıtma tesisinin kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle büyük bir su krizi yaşıyor. Binlerce kişi su bulamadığı ülkede Başkan Biden, acil durum ilan etti.

Mississippi'de geçen hafta yağan aşırı yağışlar ve su baskınları, eyalette bulunan içilebilir su sağlayan su arıtma tesisini kullanılamaz hale getirdi. Jackson kentinde binlerce kişinin sadece içecek su değil, bulaşık yıkamakta ya da tuvalette kullanılacak su dahi bulamadığı bildirildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada krizin çözümü için gerekli finansmanın yüzde 75'inin federal yönetim bütçesinden harcanacağı bildirilirken, İç Güvenlik Bakanlığı ve Federal Acil Durum Yönetim Ajansı'na da felakete müdahale talimatı verildi.

Mississippi'de Ulusal Muhafızlar harekete geçirilirken  olağanüstü hal ilanı nedeniyle okullar, işyerleri ve restoranlar kapatıldı. Vali Tate Reeves, halka musluk suyunu içmeme uyarısında bulundu. Jackson'da binlerce kişiye şişelerle temiz su dağıtılmaya başlandı.

Mississippi'de daha önce de su arıtımında yaşanan sorunlar tartışma yaratmıştı. Sık sık yaşanan su kesintileri tepkilere yol açarken ABD Çevre Koruma Ajansı da geçen yıl musluk suyunda koli basili olabileceğini belirterek acil durum uyarısı yayınlamıştı.

Öte yandan son kriz, Demokratlarla Cumhuriyetçi yetkililer arasında ırkçılık tartışması da başlattı. Halkın yüzde 80'inden fazlasının siyah olduğu Jackson'ın Demokrat Belediye Başkanı Chokwe Antar Lumumba, Mississippi'nin Cumhuriyetçi Valisi Tate Reeves'i kente yeterli kaynak aktarmamakla suçladı. Lumumba, “Son iki yıldır bu sorunlarla tek başına mücadele ediyoruz” dedi.

İklim uzmanları, küresel ısınmanın güvenilir su kaynaklarını tehdit ettiğine ve Mississippi'dekine benzer bir krizin birçok yerde yaşanabileceğine dikkat çekiyor.

Editör: Yadigar Hanım