Birleşik Krallık’ın özerk bölgelerinden bölgenin en kuzeyinde yer alan İskoçya’da yer alan Orkney Adaları, Krallık içindeki statülerini değiştirmek istiyor. Orkney belediye meclisi, bugünkü toplantısında Norveç, Danimarka veya İzlanda’ya katılmak gibi seçeneklerinde bulunduğu farklı yönetim arayışlarını değerlendirmeyi öngören tasarıyı oylayacak. 

Orkney’in yerel yönetim meclisi Orkney Adaları Konseyi Başkanı James Stockan, BBC'ye yaptığı açıklamada, Orkney’nin Birleşik Krallık hükümetinden de İskoçya özerk hükümetinden de yeterli destek almadığını, bu nedenle Birleşik Krallık’ın taç toprakları olan Manş Denizi’ndeki adalar veya denizaşırı toprakları olan Falkland Adaları gibi yönetilme seçeneğinin de değerlendirmeye alınacağını söyledi.

Konsey Başkanı James Stockan, “Vapur filomuzun son derece eski olması bizi zor durumda bırakıyor. Bunların yenilenmesi lazım. Diğer bölgelere verilen destekler bizden esirgeniyor. İskoçya’nın diğer adalarına kıyasla İskoç hükümetinden aldığımız destek, nüfusa kıyasla çok düşük. Bu durum böyle devam edemez” dedi.

2017'DE DE OYLAMA YAPILMIŞTI

Orkney’in finansal şartları hakkında bugüne kadar kapsamlı bir araştırma yapılmadığını hatırlatan Skockan, şöyle devam etti:

“Ülke ekonomisine en az 40 yıldır Kuzey Denizi’ndeki petrol yatakları üzerinden katkı veriyoruz. Fakat karşılığında aldığımız yeterli değil. Dahası, denizlerimizin büyük bir rüzgar enerjisi potansiyeli var. Konsey üyelerini, adada yaşayanlara daha faydalı olacak bir yönetim türünü araştırma yönünde oy kullanmaya davet ediyorum."

Orkney Adaları Konseyi'nde 2017 yılında daha fazla özerklik için bir oylama yapılmış, oylamanın bağımsızlık fikri desteklenmese de “seslerinin daha fazla duyulacağı” bir yönetim türünün araştırılması talep edilmişti.

İSKOÇYA'YA ÇEYİZ OLARAK VERİLMİŞ

1472’ye kadar Norveç ve Danimarka kontrolünde olan Orkney takımadaları, 1472 yılında 'çeyiz olarak' İskoçya'ya bağlanmıştı.

Danimarka, Norveç ve İsveç Kralı 1. Christian’ın kızı olan Margaret ile evlenen İskoçya Kralı 3. James’e söz verilen başlık parasının ödenmemesi üzerine İskoçya Parlamentosu, 1. Christian’ın başlık parasına teminat olarak gösterdiği adaya el koymuştu.

Orkney sokaklarında insanlar başlık parasının ne zaman ödeneceğini soruyor.

Editör: Yadigar Hanım