Adana'da arka arkaya gelen 3 depremin ardından bölgedeki fay hattının yeniden hareketlenip hareketlenmediği merak edilirken, Prof. Şener Üşümezsoy 6.5'lik deprem beklediği fay hattını açıkladı.

Yeniçağ'dan Merve Kızılalp'in özel haberine göre, Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen depremler sonrasınd stres yüklenen fay hatlarına dikkat çeken Prof. Üşümezsoy, bu faylarda 6.5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelebileceğini söyledi.

6 Şubat'ta meydana gelen ve 50 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremlere vurgu yaparak, yine aynı kayıpları vermemek için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Üşümezsoy, aynı bölgeye işaret eden bir harita paylaştı.

"O BÖLGELER STRESLE YÜKLENDİ"

Elbistan merkezli depremle kırılan fayın uzantısının bugün yaşanan Kozan depremiyle stres yüklendiğine değinen Üşümezsoy, “Elbistan depreminde kırılan fay hattının bir ucu Malatya Yeşilyurt’a doğru uzanırken diğer ucu ise Elbistan’dan Çardak fay hattı üzerinden Göksun’a doğru uzanıyordu. Onun hemen batısında Saimbeyli, Feke ve Kozan fayı yer almaktaydı ve yukarıda görülen fay stres çözümü (stres transferi) haritalarında mavi ile gözüken kesimler 6 Şubat günü öğlen saatlerinde kırılan fay hattı olarak karşımıza çıkmaktaydı. Bu fay hattının kırılmasıyla birlikte maviye dönüşen bölgede stresin boşaldığı görülmektedir. Onun hemen kuzeyindeki Elbistan bloğu batıya doğru hareket ederek, batıdan güneye doğru dönerek, Çardak fayı ve Göksun fayı biçiminde ilerlemektedir. Ona paralel ikinci bir fay da Saimbeyli fayıdır. Saimbeyli ve Feke fay hattında sürekli depremler olmaktadır. Kozan fayı da onun ucunda yer almaktadır. Kırmızı ile gözüken kesim de stresin yüklendiği kesimdir" dedi.

Depremlerde ikili kuvvet olduğunu, bunlardan fay düzlemine dikey gelen normal kuvvetin depremi engellediğini, fay düzlemine ters giden makaslama kuvveti olarak tanımlanan kuvvetin ise depremi oluşturduğunu anlatan Üşümezsoy, haritada kırmızı renkle işaretlenen bölgede 6.5 şiddetinde bir deprem oluşabileceğini ifade etti.

Meydana gelebilecek depremin daha iyi anlaşılabilesi için daha önceden gerçekleşen Pazarcık depremini hatırlatan Üşümezsoy, son olarak meydana gelen Adana Kozan depreminin Göksun fayına, oradan da Saimbeyli ve Feke fay hattına sıçraybileceğini, bunun da bu bölgelerde 6.5’lik depremlere yol açabileceğini dile getirdi. 

Açıklamasında Güneydeki Pazarcık ve Gölbaşı fayının doğuya doğru giden fayını kırdığını belirten Üşümezsoy, Amanos’daki fayları da kırdığına dikkat çekerek, kuzeydeki Elbistan bloğunun batıya doğru hareket ettiğini ve kızak gibi Elbistan, Çardak, Göksun boyunda kırıldığını anlattı.

"STRES YÜKLENDİ, SAİMBEYLİ – FEKE FAYI TEHLİKEDE"

Adana Kozan'daki son depremin batıda Adana Havzasına giren Saimbeyli, Feke fayına stres yüklediğini belirten Üşümezsoy, buradaki kırılmanın aynı fayın iki gün içinde kırılmasının Kahramanmaraş bölgesinin sabit kalması dolayısıyla güneydeki bölgenin doğuya gittiğini, kuzeydeki bölgenin ise batı ve güneybatıya döndüğünü kaydetti. Üşümezsoy, stres yüklenen yeni fayın bu fay olduğunu vurguladı.

Üşümezsoy, harita üzerinden yaptığı açıklaamada, bölgenin depremsel hareketliliğine ilişkin şunları söyledi:

"Depremden önce 2020 yılında yaptığım bu haritada gösterdiğim fay kuşağı Kozan – Saimbeyli – Feke fay kuşağında olan bir depremdir. Bu harita üzerine 4 fay eklendi. Son deprem de bu faylardan birinde gerçekleşti. Kozan’daki bu fayı çözümleyebilmek için fayı güneydoğuya doğru uzatılarak Adana Havzasına doğru ilerlediği görülmüştür. Aynı pozisyonda olan Ceyhan’da da 1998 yılında deprem olmuştur."

Editör: Yadigar Hanım