Kızılay'ın depremin üçüncü günü Haluk Levent'in kurucusu ve başkanı olduğu AHBAP'a çadır satmasının ardından bir çadır skandalı AFAD'da ortaya çıktı. Alman ulusal basınında yayın yapan Frankfurter Allgemeine gazetesi, AFAD'ın Alman hükümetinin yardım amacıyla gönderdiği çadırlarına üzerine kendi logosunu bakarak, bölgeye kurduğunu ileri sürdü.

İddiayı gazetenin politika editörü Rainer Hermann gündeme getirdi. Hermann, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından depremzedelere verilen bazı AFAD çadırlarında AKP logosunun olduğunu öne sürdü.

Haberin girişinde ifadelere yer verildi:

Devlet sivil koruma kurumu AFAD, dış yardım teslimatlarını kendisininmiş gibi göstermeye çalışıyor. Hatta bazı yardım malzemelerinin üzerine Erdoğan'ın AKP'sinin logosu yapıştırılmış durumda. Sivil savunma örgütü AFAD'ın başka kuruluşlardan gelen yardımları kendi hizmetiymiş gibi göstermeye çalışması da memnuniyetsizliği artırıyor. Adana'da havaalanına gelenlere mesela AFAD'dan gelen stickerlarla veriliyor diyorlar."

Rainer Hermann yazısında sosyal medya gönderilerinde gördüğünü belirterek, "Muhalet partileri tarafından yönetilen belediyelerden gelen yardımlar da dahil olmak üzere bölgeye yapılan yardımların, iktidardaki AKP logosuyla kapatıldığını ya da yerel yöneticiler tarafından yolculuklarına devam etmelerinin engellendiğini gösteriyor" dedi.

Heberde şöyle deniyor:

İstanbul ve Ankara belediyeleri, hastalık salgınlarını önlemek için çöp toplama gibi hizmetler sağlamak üzere afet bölgesine çok sayıda çalışan gönderdi. Ayrıca bölgeye portatif tuvaletler getirdiler. Ancak sosyal medyada, muhalefet partileri tarafından yönetilen küçük şehirlerden gelen özel yardım teslimatlarının üzerine iktidardaki AKP partisinin logosunun yapıştırıldığını veya hatta yerel yöneticiler tarafından devam etmesinin engellendiğini gösteren çok sayıda video dolaşıyor.

"ORANTISIZ GÜÇ"

Hermann, bölgede yaşanan yağma eylemlerine karşı uygulanan eylemlerin orantısız güç içerdiğini belirtirken "Devlet güvenlik güçlerinin yağmacı olduğu iddia edilen kişilere nasıl davrandığına dair raporlar ve videolar dehşet kaynağı" diye konuştu.

Yağmacıların cesetleri soyduğunu ifade eden Hermann, "AKP sözcüsü Ömer Çelik, bu kişilere karşı 'ciddiyetle' davranılacağını açıklamıştı" sözlerini aktardı.

Hermann yazısına şöyle devam etti:

"Hatay'da bir kişi gözaltında hayatını kaybetti. Kelepçeli bir adamın iki kulağı uzun bir bıçakla kesildi. Diğer videolar da maskeli güvenlik güçlerinin orantısız güç kullandığını gösterdi"

Hermann ayrıca, DEVA partisinden Mustafa Yeneroğlu'nun Twitter'da paylaştığı, "Bu suçları işleyenler derhal açığa alınmalı, tutuklanmalı ve ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Cezasızlık politikası işkenceyi teşvik etmekte ve desteklemektedir" sözlerine yer verdi.

Editör: Yadigar Hanım