Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, deprem mağdurlarına devlet bankalarından uzun süreli ve faizsiz kredi imkanı sağlanması gerektiğini söyledi.

Eski TBMM Başkanı muhtemel anayasa değişikliğini değerlendirdi Eski TBMM Başkanı muhtemel anayasa değişikliğini değerlendirdi

TOKİ konutlarının teslim süreleri zamanında tutulmalıdır. TOKİ ihalelerinin kimlere, ne koşullarda yapıldığı kamuoyuna daha açık bir şekilde duyurulmalıdır” diye ekledi. Davutoğlu, 6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremin birinci yılını partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısıyla anlattı.

Davutoğlu, “6 Şubat 2023’te zamanın durduğunu ve mekanın sarsıldığını gördük. 11 ilimiz, 62 ilçemiz, 10 bine yakın köyümüz bu ortak acıyı farklı şekillerde yaşadı. Artık sayı söylemek istemiyorum ama on binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Yaralananlarımız, ayrılan ailelerimiz, toprağa gömülen yavrularımız oldu. Bu vesileyle vefat edenlere Allah’tan rahmet, kalanlara sabır ve dayanma gücü diliyorum. Kaybettiklerimizi geri getiremeyiz ama kalanlarımızın hala çözüm bekleyen sorunlarına çare olmak, bir daha olmaması için çaba göstermek hepimizin görevi” ifadelerini kullandı.

‘KONUT VE ÇEVRE TEMİZLİĞİ VERGİSİ İPTAL EDİLMELİ’

Davutoğlu, deprem mağdurlarına devlet bankalarından uzun süreli ve faizsiz kredi imkanı sağlanması gerektiğini vurgulayarak, “Hiçbir banka havale, EFT masrafı talep etmemelidir. Konut vergisi, Çevre Temizliği Vergisi (ÇTV) gibi belediyelerin aldığı vergiler iptal edilmelidir. Deprem bölgesinde çalışan mağdurların SGK primleri devlet tarafından karşılanmalıdır. Mağdurlardan bir süreliğine MTV ödemesi istenmemelidir. Deprem bölgesinde eğitim gören ve LGS gibi sınavlara giren öğrencilere olumlu ayrımcılık yapılmalı, ek destekler sağlanmalıdır. Bu okullarda mağdur öğrenci kontenjanları oluşturulmalıdır. Diğer illerde eğitim gören öğrencilere mağdur öğrenci bursu verilmelidir. Deprem bölgesinde yaşayan ve ilk defa evlenen gençlere maddi yardım yapılmalıdır. Deprem bölgesinde oturmak koşuluyla doğan bebeklere belirli bir süre boyunca mama, bez gibi destekler verilmelidir. Hastane, ilaç ve muayene katılım payı alınmamalıdır. TOKİ konutlarının teslim süreleri zamanında tutulmalıdır. TOKİ ihalelerinin kimlere, ne koşullarda yapıldığı kamuoyuna daha açık bir şekilde duyurulmalıdır. Bağış olarak toplanan paraların nereye harcandığı şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır” diye ifade etti.

Kaynak: DHA