Korkusuz Gazetesi yazarlarından Ahmet Takan bugünkü köşe yazısında önemli konulara değildi. Takan köşesinde yazdıkları:

Yazının giriş notu; Şaka mı, gerçek mi?.. Kararı siz verin!..

Diplomasi literatürüne bir terim daha girdi; “şaka”. İngilizce karşılığı; “joke”… Hayırlısı ile bunu da “one minute” gibi dünya klasikleri arasına sokacağız!..

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Ege adalarını uluslararası anlaşmalara aykırı olarak silahlandıran Yunanistan’ı uyarırken “şaka yapmıyorum” diye esti gürledi. Ama, bana bu sözler, şaka gibi geldi. Tam 10 yıldan beri, Yunanistan’ın Ege’de işgal ettiği Türk adalarını yazıyoruz. Türk topraklarına kurdukları askeri üsleri, düzenledikleri tatbikatları fotoğrafları ile yayınlıyoruz. Adalarımızda kuzu çevirme bile yapıp Türkiye’ye meydan okudular, küstahça hakaretler savurdular… Saray iktidarı lal olmuştu…

★ ★ ★

Madem öyle… Yeni bir sayfa daha açalım;

Hani, Tayyip Erdoğan, NATO’ya girmek için çabalayan İsveç ve Finlandiya’ya karşı, Türkiye’nin elindeki veto kartını kullanmak istiyor ya… O zaman kameralarımızı Girit’e çevirelim ve bir yandan da Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım’ın belgeleriyle ortaya döktüğü gerçeklere kulak verelim;

“ABD ile Yunanistan arasında 5 Ekim 2019’da imzalanan ve 13 Şubat 2020’de yürürlüğe giren Savunma ve İşbirliği Anlaşması ile Yunanistan topraklarındaki ABD üslerinin sayısı 9’a çıktı.

ABD, Selanik ve Kavala’da mevcut deniz ve hava üslerine ilave olarak, 2020’de, Dedeağaç’ta deniz ve hava üssü, Larissa’da hava üssü, Stefanoviç’te kara havacılık (helikopter) üssü ve Girit Adası Suda Körfezi’nde deniz üssü kurdu.

Girit Adası Suda Körfezi’nde konuşlu NATO Yerleşkesi’nde, NATO’ya ait Birleştirilmiş Hava ve Füze Savunma Merkezi, Füze Atış Alanı ve Deniz Üssü  vardı. NATO üyesi ülkelerin Savunma Bakanlarının 2003’te oybirliği ile verdiği izinle NATO Yerleşkesine 2005 yılında Deniz Tecrit Harekâtı Eğitim Merkezi de kuruldu. Anılan merkezin komutanlık kadrosuna Yunan Tuğamiral, Komutan Yardımcılığına Türk Deniz Kurmay Albay, Tatbikat Planlama Direktörlüğüne Türk ve ABD subayları atandı.

ABD, Yunanistan ile yaptığı Savunma ve İşbirliği Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinden sonra Girit-NATO Yerleşkesi’nde deniz üssü kurdu ve üs Yunan Savunma Bakanı Nikolas Panagiotopoulos ve ABD’nin Atina Büyükelçisi Goeffrey Pyatt’ın katıldığı törenle 12 Haziran 2020’de açıldı.

2005’de, Girit NATO Yerleşkesine Deniz Tecrit Harekâtı Eğitim Merkezi’nin kurulması örneğinde olduğu gibi NATO Yerleşkesine askeri üs kurmak için NATO Savunma Bakanlarının oy birliği ile izin vermesi gerekirken bu kural 2020’de Girit Adası ABD Deniz Üssü kurulması için uygulanmadı. NATO Savunma Bakanları toplantısına sürekli olarak katılan Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye adına veto hakkını kullanmadı. 2015’de ABD’den liyakat madalyası alan Hulusi Akar, Türkiye adına 2020’de veto hakkını kullanmazken Tayyip Erdoğan da bu duruma sessiz kaldı.”

★ ★ ★

DEDEAĞAÇ’TAKİ ABD ÜSLERİ NEDEN ENGELLENMEDİ ?..

Ümit Yalım gerçekleri dile getirmeye devam ediyor;

“ABD, Yunanistan ile yaptığı anlaşmayı gerekçe göstererek Dedeağaç’ta da deniz ve hava üssü kurdu ve üs, Yunan Savunma Bakanı ve ABD’nin Atina Büyükelçisi’nin katıldığı törenle 23 Temmuz 2020’de açıldı.

1923 Lozan Antlaşması’na göre Türkiye-Yunanistan sınırının her iki tarafında 30 km. derinliğinde gayri askeri statüde bölge tesis edildi. Ancak, Dedeağaç’taki ABD üsleri 1923 Lozan Antlaşması’na göre gayri askeri statüde olan 30 km. lik bölge içerisine kuruldu. Erdoğan ve Akar, 1923 Lozan Antlaşması’na göre gayri askeri statüdeki Dedeağaç bölgesine kurulan ABD deniz ve hava üslerinin kurulmasını engellemedi.

ABD, Yunanistan’a kurduğu askeri üsler ile Türkiye’nin Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’deki hak ve menfaatlerini kullanmasını engellemeye ve sınırlamaya çalışıyor. Erdoğan, ABD’nin Yunanistan’a kurduğu üsleri haklı olarak eleştirirken Yunanistan’ın Türk topraklarına kurduğu askeri üsleri görmezden geliyor ve üstünü örtmeye çalışıyor.

Yunanistan, 2004’den itibaren işgal ettiği Türk adalarına 8 Kara Üssü, 4 Deniz Üssü ve 2 Helikopter Üssü olmak üzere toplam 14 Askeri üs kurdu. Üslere, 6 bin Yunan askeri ile zırhlı araçlar, uçaksavar, çekili top, havan ve tanksavar silahları yerleştirilerek namluları Türkiye’ye çevrildi. Erdoğan, Türk adalarındaki Yunan işgalini ve adalara konuşlandırılan askeri üsleri engellemedi. Yunanistan’a nota verilmedi ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne de işgalin önlenmesi için Hükümet Direktifi verilmedi.

★ ★ ★

Vee, bir acı gerçek daha!.. Yunanistan  Sahil Güvenlik Komutanlığı, 7 Haziran’da  Midilli Adası’ndaki limana demirleyen Türk teknesindeki ATATÜRK fotoğrafına müdahale etti. Teknedeki ATATÜRK fotoğrafı zorla indirildi. Ümit Yalım, “Olayın meydana geldiği Midilli Adası, 1923 Lozan Antlaşması’na göre mülkiyeti, egemenliği, deniz yetki alanları ve hava sahası Türkiye Cumhuriyeti’ne ait olup Midilli Adası ve etrafındaki karasuları T.C. Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı sorumluluk sahasının içindedir. Yunanistan’a sadece kullanma hakkı verilen Midilli Adası’na deniz üssü kurulamaz ve sahil güvenlik botları yerleştirilemez” diyor.

★ ★ ★

Yazının son notu; Yunanistan büyük bir ekonomik krizin içinde. Başbakan Miçotakis sürekli Türkiye’yi tehdit ediyor. Bizdeki durumda malumunuz… Sakın bunlar iç gündemleri değiştirmek için kayıkçı kavgası olmasın?..

★ ★ ★

Ulu Tanrı,  tüm şehitlerimizle birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun kahraman silah arkadaşlarına rahmet etsin. Nur içinde yatsınlar. Mekanları cennet olsun.

Editör: TE Bilişim