İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Temmuz ayı oturumu, AKP ile İYİ Parti'nin hizmet düellosuna dönüştü. Toplantının ikinci birleşiminde AKP'nin 20 yıllık hizmetlerini "başarı hikayesi" diye anlatan Fatih Aydoğan'a İYİ Partili Suat Sarı, “Ak Partili arkadaşı dinleyince Türkiye’nin güllük gülistanlık olduğunu zannettik. Tavuk su içer Allah’a bakar” diye cevap verdi.

İBB Meclisi'nin temmuz ayı oturumlarının ikinci birleşiminde söz alan AKP'li Fatih Aydoğan, partisinin 14 Ağustos 2001'den bugüne geliş serüvenini anlattı. Aydoğan, sunumunda “Gerçekleri dinlemek isteyen buraya kulağını versin. Buradan ilan etmiş olayım. Hangi parametreyi alırsanız alın, Ak Parti’nin göreve geldiği günden bu güne kıyasladığınızda, muhteşem bir başarı hikayesi göreceksiniz” dedi. 

2002 yılında göreve geldiklerinde eğitimden sağlığa, ulaşımdan barınmaya kadar pek çok alanda bütçenin arttığını, 20 yılda hızla büyüyen ve gelişen bir Türkiye haline geldiğimizi savunan Aydoğan, sunumunda şu ifadelere yer verdi:

"20 YILDA BÜYÜYEN VE GELİŞEN BİR TÜRKİYE GÖRÜYORUZ"

"2002'de eğitime ayrılan bütçe 10 milyar iken şimdi ise eğitime 651 milyar 377 milyon lira kaynak ayrıldı. Toplam bütçenin yüzde 14,6’sını eğitime ayıran bir iktidar olduk. Geçtiğimiz bir yılda 2 bin 50 yeni anaokulu, 15 bin 500 yeni ana sınıfı açıldı. Son yirmi yılda okullaşma oranlarında meydana gelen iyileştirmelerden en çok kız çocuklarımız yararlandı. 2000'li yılların başında ortaöğretimde kızların okullaşma oranı yüzde 39,2 iken bugün bu oran, yüzde 95'e yükseldi

Göreve geldiğimizde Sağlık Bakanlığı'nın bütçesi 13.6 milyar iken, bugün Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan yapılan sağlık harcamaları dahil olmak üzere 696.8 milyar kaynak ayrıldı. Tüm donanımlara sahip hastaneler, yerli ilaç ve yerli aşı çalışmaları ve müthiş argo faaliyeti ile donatılmış sağlık alt yapısı. Pandemi döneminde sağlık sistemimize kazandırılan dev hastanelerin nasıl imdadımıza yetiştiğine şahit olduk. Sağlık turizmi rekorlar kırmaya başladı. 2002 yılında yüzde 6,4 olan nitelikli yatak oranı 2022 yıl sonu itibariyle yüzde 78,8’e yükseldi Doktorlarımız yurt dışına gidiyor dimi. 2002’de 91 bin olan doktor sayımız 2022 yıl sonu itibariyle 195 bin. Hemşire ve ebe sayısı da 113 binden 303 bine yükseldi.

Türkiye’de satın alınan konut ve otomobil sayısına, kişi başına düşen milli gelirden asgari ücret artışına kadar her alanda büyük mesafe kat edildi. 2000’li yılların başında senede 200 bin konut satılırken, geçen sene 1 buçuk milyon konut satıldı. 1 milyon 270 bin sıfır aracın trafiğe kaydı yapıldı.

Uzun lafın kısası, hangi alana bakarsak bakalım, 20 yılda hızla büyüyen ve gelişen bir Türkiye göreceksiniz. Bunu tüm Türkiye anladı ama maalesef muhalefet anlayamadı."

"TAVUK SU İÇER ALLAH'A BAKAR"

Aydoğan’ın "başarı hikayesi" olarak anlattıklarını eleştiren İYİ Parti Meclis Üyesi Suat Sarı ise “Ak Partili arkadaşı dinleyince Türkiye’nin güllük gülistanlık olduğunu zannettik. Tavuk su içer Allah’a bakar. Eğitimi överken 21 yılda kaç bakanın değiştiğini ve dünya sıralamasında kaçıncı sırada olduğumuza da bakmazı lazım. Biz başarı oranına bakarız. Peki neden bu çocuklar yurt dışına gidiyor. Ortada 10 milyon mülteci ve huzursuz bi toplum var. Bunun neresini savunuyorsunuz?” diye sordu.

Yatırımlarda da hesap kitap yapılmadığını savunan Sarı, geçiş garantili yollardan müteahitlere takır takır para verilirken ve Aydoğan'ın çizdiği pembe tabloya karşılık toplumun fakir olduğunu, toplumun yüzde 50’sinin durumundan memnun olmadığını vurguladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarının da görmezden gelinmemesi gerektiğini ifade eden Sarı, “75 kreş açan, binlerce öğrenciye burs veren ve binlerce annenin ücretsiz ulaşımdan faydalanmasını sağlayan İBB’nin çalışmalarının da görmezden gelinmemesi gerekir. 25 yılın birikimi olan trafik sorununun da 5 yılda çözülemesi mümkün değil. Sezarın hakkı Sezar'a. İstanbul’da 16 meydan yapıldı. Toplum şu anda ideolojiye bakmıyor. Türkiye ekonomisi patinaj yapıyor” ifadelerini kullandı.

Editör: Yadigar Hanım