Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün İstanbul’da Şahkulu Sultan Dergahı ve Cemevi’nde düzenlenen Cemevleri Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni’ne katıldı. Erdoğan'ın “Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Alevi Bektaşi kültür ve cemevi başkanlığı” kurulacağını açıklaması Alevi dernekleri tarafından tepkiyle karşılandı. 

Törende yaptığı konuşmada cemevleri için yeni hazırlanan düzenlemeyi anlatan Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı, “Kültür ve cemevleri başkanlığı” kurulacağını açıkladı. Cemevi başkanlığının cemevlerinin tamamının yönetimini yürüteceğini belirten Erdoğan, "Tüm çalışmalar bu kurumsal yapı altında, kamu güvencesi desteği ve denetimiyle yürütülecektir. Böylece cemevlerinin aydınlatma, içme ve kullanmak suyu, bakım giderlerinin karşılanması ve imar planlarındaki yeriyle ilgili tüm sorunlar çözülmüş olacaktır. Alevi-Bektaşi inanç önderlerinden talep edenlere de bu kurumsal yapı bünyesinde kadro verilecektir” ifadelerini kullandı.

Yeni düzenleme ile cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmediğini, uygulamada cemevlerine “kayyum” atandığını belirten Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, “Cemevleri halen ibadethane olarak kabul edilmedi. Tam tersine Alevilerin cemevlerine el konuldu. Alevilik kültürel bir öğe olarak görüldü. Bizim taleplerimiz net. Daire başkanlığı değil, inancımız ve ibadethanelerimizin tanınmasını istiyoruz” dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Mustafa Aslan da 35 yıldır Anayasal anlamda düzenleme istediklerini hatırlatarak, "Alevilerin, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi, zorunlu din derslerinin kaldırılması, inançların özgür olması talebi var. Yapılan açıklama ‘Siz bir kültürsünüz biz sizi böyle görüyoruz ve size bunu layık görüyoruz’ demekten başka bir şey değil. AİHM kararları ve Anayasa Mahkemesi yok sayılıyor. Bu resmen Alevi kurumlarına kayyum atamaktır.” ifadelerini kullandı.

Anayasal bir düzenleme olmadan Alevilere ilişkin atılacak hiçbir adımın çözüm olamayacağını yıllardır söylediklerini belirten Aslan “Bu, seçime doğru giderken Alevileri oyalamaktır. Laik, demokratik bir Türkiye talebinin sulandırılması demektir. Devasa bütçesi olan Diyanet’i tartıştırmamaktır. Alevi-Bektaşi kültür ve cemevi başkanlığı, AKP’nin Diyanet İşleri Başkanlığı görevini görmek demektir” diye konuştu.

Alevi Bektaşi Federasyonu’na göre Türkiye’de tahmini 20 milyon, Avrupa’da ise 1 milyon Alevi yaşıyor. Türkiye’deki Aleviler, nüfusun yaklaşık yüzde 24’ünü oluşturuyor. Türkiye’de yaklaşık 4 bin 800 cemevi bulunuyor. 

Editör: Yadigar Hanım