Almanya'da Sol Parti Eş Başkanı Martin Schirdewan'dan Türkiye'de sona eren seçimlerin ardından ülkeyi siyasi nedenlerle terk etmek isteyenlere ilginç bir çağrı geldi. Schirdewan, Türkler için vize kolaylığı istedi.

Deutsche Welle (DW) Türkçe'nin haberine göre, muhalefetteki Sol Parti Eş Başkanı Martin Schirdewan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Erdoğan'ın seçimi "demokrasiyi ortadan kaldırması ve kendi lehine olan bir sistem oluşturması" sayesinde kazandığını söyledi. Medyanın ise tamamen hükümetin kontrolünde olduğunu savunan Schirdewan, "Türkiye'den Almanya'ya gelmek isteyen siyasi sığınmacılara vize kolaylığı sağlanmalı" dedi.

Schirdewan, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, Türkiye'nin toplumsal, ekonomik ve siyasi krizin daha derinleşmesi ile karşı karşıya olduğunu ifade ederek, Türklerin, Erdoğan'ın yeniden seçilmesi, iktidar organlarını genişletmesi ve siyasi nedenlerle kaçmak zorunda kalacağını iddia etti. 

"VİZE SİSTEMİ HERKES İÇİN KOLAYLAŞTIRILMALI"

Türkiye'de Şubat ayında meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Almanya'daki yakınlarının yanına gelmek isteyen depremzedelere verilen vizelerde yaşanan "bürokratik facia"ya dikkat çeken Schirdewan, koalisyon hükümetinin muhalifler, üniversite öğrencileri, gazeteciler ve diğer herkesin "hızlı ve bürokratik olmayan kabule ve vize sisteminin basitleştirilmesi" ile şimdi daha iyisini ortaya koyabileceğini vurguladı.

Almanya'da yaşayan muhaliflerin takip edilmesine Alman hükümetinin daha aktif olarak tepki göstermesi gerektiğine işaret eden Schirdewan, Türkiye ile yapılan mülteci mutabakatının ise Avrupa Birliği'ni "şantaj yapılabilir" hale getirdiğini sözlerine ekledi.

Editör: Yadigar Hanım