Türkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine vize almak için başvuruda bulunan vatandaşlar bir süredir ya randevu alamıyor ya da başvuruları reddediliyordu. Şikayetler üzerine Almanya geri adım attı. Almanya Dışişleri Bakanlığı, ‘itiraz’ kararının deneme amaçlı olduğunu ve bu kararın altı ay süreceğini bildirdi.

Bakanlık açıklamasında ‘salgın sonrası seyahat kısıtlamalarının kalkmasıyla vize bölümlerinin çok ciddi başvuru yükü altına girdiği’ ve bunun bazı yerlerde vize randevuları için beklenen sürenin uzamasına neden olduğu ifade edildi.

BBC Türkçe’de yer alan göre Almanya, bekleme sürelerinin kısaltılması için üç ülkede pilot uygulama başlattı. Konu ile ilgili yapılan açıklamada “Vize başvurularını değerlendirecek ek kapasite yaratabilmek ve bekleme sürelerini kısaltabilmek amacıyla Çin, Fas ve Türkiye’de ret alan vize başvurularına itiraz süreci askıya alınmıştır” denildi.

Altı ay sürecek pilot uygulama sonunda sonuçların değerlendirilerek, ‘projenin başarılı bulunması halinde’ başka vize bölümlerinin de projeye dahil edileceği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, itiraz sürecinin ‘gönüllü olarak tanınan bir hak arama yolu olduğu’, kanunlarla belirlenmiş bir süreç olmadığı vurgulandı.

Editör: Yadigar Hanım