T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptığı kamuoyu duyurusunda açıklamada "60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde FETÖ terör örgütü propagandası yapılmasına vesile olunması son derece üzücüdür.  Sanatın provokasyon unsuru olarak kullanılması çabasının bir parçası olmuyor ve festivalden çekilmiş bulunuyoruz." sözlerini sarfetti. 

Ayrıca Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu'da açıklamada bulundu; 

altın port

Deva Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu'da konu hakkında görüşlerini sosyal medya hesabından bildirerek; 

 “Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu talihsiz kararı aynı zamanda hükümetin hukuk devleti anlayışından ne kadar uzak olduğunun da bir belgesidir: 

 Anayasa Mahkemesi ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin çekimini engellenmeyi ifade özgürlüğüne aykırı bulmuşken Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mahkeme yerine geçip bu yorumu yapması mahkeme kararını yok saymaktır. 

 Yaşanan kötülükler karşısında yıllardır başını kuma gömmek yetmez gibi, bakanlık bu hukuksuzluklara ses çıkarmak isteyenleri terör propagandası ile itham ediyor, kendi yorumuna katılmayan herkesi kriminalize ederek hedef gösteriyor. Azbuçuk demokrasi bilinci olan herkes bu tutumun ne kadar korkunç bir tehdit olduğunu anlayacaktır.  

 Bakanlığın bir sanat eseri yasaklandığında değil de bu yanlıştan dönüldüğünde sesini çıkarmasını ifade özgürlüğü, demokrasi ve hukukla bağdaştırmak mümkün olamaz. 

 Ayrıca "sanatın provokasyon unsuru olarak kullanılması çabası" derken 'Kültür' Bakanlığının nasıl bir cehalet içerisinde olduğunu da görmek üzücü. Sanat aynı zamanda provokasyonu da içerebilir, zaten sanatın ileri demokrasilerde nerdeyse sınırsız bir özgürlük olarak tanımlanmasının sebebi de bu. Provoke eden sanat yasaklanacaksa ortada ne sanat ne de fikir özgürlüğü kalır. Zaten kalmadı da. 

 Terör örgütü ile mücadelenin de içini boşaltan bu kültürsüz açıklama hem kültür ve sanat adına hem de hukuk ve demokrasi adına büyük bir talihsizliktir.” ifadelerini kullandı. 

Editör: Buse Ceren Balta