ABD Merkez Bankası’nın (Fed) aralık toplantısından itibaren faiz artış hızını düşüreceği beklentisi, altını yükselişe geçirdi. Ons fiyatı bir haftada 90 doların üzerinde artışla 1772 doları gören altın, zirve üstüne zirve yapıyor.

Dolar endeksi zayıflarken, altın fiyatları bu hafta son iki buçuk yılın en iyi haftalık performansını çizdi. Haftaya 1681 dolar seviyesinden başlayan ons altın, bugün 1772 doları gördü. Haftalık artış ons altında 91 dolara ulaştı. Gram altın ise bugün 1054 TL ile rekor kırdı.

Altın ekimde art arda yedinci ayını da kayıpla kapatmış ve 1960’ların sonundan beri en uzun kayıp serisine imza atmıştı ancak kasımda tablo tersine döndü.

ALTINDA SENE SONU BEKLENTİLERİ NE?

Para ve altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altının yükselişini “Güçlü dolar ve yüksek faiz baskısı kalkınca altının kayıplarını hızlı geri alacağını biliyorduk.” sözleriyle özetledi.

Geçen hafta ABD’de işsizlik artışının, bu hafta da ABD’de ekim ayı enflasyon beklentilerinden dolayı hızlı gerilemesinin altını yukarı çektiğini ifade eden Yıldırımtürk, ABD’de enflasyon tahminlerinin yüzde 7,9 olduğunu, ancak yüzde 7,7 gelince altın üzerindeki baskının azaldığını söyledi.

Bundan sonrası için temkinli olmak gerektiğine dikkat çeken Yıldırımtürk, şöyle devam etti:

"Gelecek hafta ABD’de üretici enflasyonunun beklentilerin altında kalması durumunda ons altında 1810 dolar seviyesi görülebilir. Ancak daha sonra kâr satışlarıyla 1750 dolara kısa süreli geri çekilme olabilir. Yurt içinde kur korumalı mevduatın (KKM) getirisi geriledi ve özellikle şirketlerde KKM’den dövize geçiş işaretleri var. Bu da döviz kurlarını yükseltebilir. Gram altında da sene sonunda hem ons altın hem dolar/TL’deki artışlarla 1450 TL seviyeleri görülebilir. Sene sonunda ons altında 1850 dolar, dolar/TL’de 22 seviyeleri görülebilir."

Vatandaşın enflasyona karşı parasının değerini korumak için son aylarda altına yoğun talep gösterdiğini ve satın alınan altınların yastık altına aktığını belirten Yıldırımtürk, son aylarda Türkiye’nin altın ithalatının da yüksek seyrettiğini hatırlattı.

ALTIN İTHALATI 63 AYIN ZİRVESİNDE

Altın ithalatı ekim ayında 63 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası üzerinden altın ithalatı ekim ayında 44 bin 568 kg ile 63 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. 2021 yılının aynı ayında ithalat 1213 kg seviyesinde bulunuyordu.

Böylece 2014 yılı Temmuz ayında gerçekleşen 62 bin 852 kg ithalatın ardından en yüksek rakama ulaşıldı.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası verilerine göre aynı ayda gümüş ithalatı 66 bin 609 kg oldu. Geçen yılın aynı ayında gümüş ithalatı 34 bin 313 kg idi.

Editör: Yadigar Hanım