Kuyumcular, 14 Mayıs seçimlerinden sonra rekor üstüne rekorlar kıran altının, yıl sonunda gelebileceği rakamı açıkladı. Kuyumculara göre, Dolardaki yükselişin devam etmesi halinde gram altın yıl sonunda yatırıcısını sevindirecek.

Özellikle küçük yatırımcının yakından takip ettiği altın, Kurban Bayramı süresince dalgalı bir seyir izledi. Bayramda 1600 TL'nin üzerine çıkan altının gram fiyatı dün 1597 liradan işlem gördü. Çeyrek altın 2.625, Cumhuriyet altını da 10.600 liradan satışa sunuluyor.

Altının ons fiyatı ise yüzde 0,1 azalışla 1.906 dolardan işlem görüyor.

Piyaza uzlanları, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın hafta boyunca yönlendirmeleri ve açıklanan ekonomik verilerin resesyon endişelerini hafifletmesiyle nedeniyle altının ons fiyatının baskılandığı görüşünde.

ABD EKONOMİSİNİN ETKİLERİ

Analistler, ABD ekonomisindeki yılın ilk çeyreğinde yüzde 2 ile beklenenden fazla büyüme, Fed'in dün açıkladığı stres testinin sonuçları ve ABD'deki 23 büyük bankanın şiddetli resesyonu atlatmak için iyi konumda olduğunu açıklamasının Fed'in faiz artırımına ilişkin elini kuvvetlendirdiğini, para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın Temmuz toplantısında politika faizini 25 baz puan artırma ihtimalinin yüzde 87'ye çıktığını ifade etti.

KUYUMCULARDAN AÇIKLAMA

Analistler, Almanya'da işsizlik, Avro Bölgesi'nde enflasyon ve işsizlik verileri ile ABD'de kişisel gelir ve tüketim harcamalarımın takip edileceğini belirterek, altının ons fiyatında teknik açıdan 1.900 ve 1.890 doların destek, 1.920 ve 1.930 doların direnç göstereceğini kaydetti.

Dünyadaki bu gelişmelerin ışığında yatırımcılar için uyarılarda bulunan kuyumcular, piyasaların yeni haftada dalgalanma gösterebileceğini bildirdi. Yatırımcıların panik yapmaması gerektiğini dile getiren kuyumcular, altının gram fiyatının yıl bitmeden 2 bin TL’ye ulaşabileceğini savundu.

Editör: Yadigar Hanım