Türkiye genelinde bugüne kadar sadece 5 farklı bireyin görüntüsü elde edilmişken, Batı Akdeniz'de bu nadir türün toplam 62 farklı görüntüsü kaydedildi.

DKMP Genel Müdürlüğü, Anadolu parsının Türkiye'de nesli tükenmiş olarak kabul edildiği bir dönemde, 25 Ağustos 2019 tarihinde Batı Akdeniz'de görülmesiyle ilgili yeni bir görüntü paylaştı. Bu yeni görüntü, "Anadolu'nun gizemli efsanesi bu kez sislerin içinden geldi" notuyla sosyal medyada büyük ilgi gördü. DKMP Genel Müdürlüğü, paylaşımda şunları belirtti: "Anadolu parsını ülkemizde nesli tükendiği düşüncesiyle değil, umutsuzluğu asla bırakmadan, doğada gözlemlemek oldukça zor olsa da, ülkemizin biyolojik çeşitliliği ve doğal güzelliklerinin korunması için yaptığımız titiz çalışmaların bir sonucu olarak 1974'ten sonraki ilk kez 25 Ağustos 2019'da fotokapanlarımızla görüntülemeyi başardık. Bu eşsiz varlığı gözlemlemek hepimizi heyecanlandırdı ve sevindirdi. Ardından, bu eşsiz hazinenin korunması ve neslinin devamının sağlanması için Genel Müdürlüğümüz tarafından yoğun bir çalışma başlatıldı."

Paylaşımın devamında şu ifadelere yer verildi: "Leopar türü için hazırlanan bölgesel eylem planının ülkemize uyarlanması ve 'Anadolu Parsının Eylem Planı' kapsamında veri toplama hızla ilerlemekte. Farklı üniversitelerden uzmanların katkı sağladığı TÜBİTAK projesi ile geniş alanlara fotokapanlar yerleştirildi ve bu fotokapanlardan elde edilen veriler, eylem planlarının oluşturulmasında ve yaban hayatı geliştirme sahalarının yönetiminde kullanılacak. Biz, bu kadim topraklarda Anadolu parsını izlemeye devam ediyoruz, işaretlerini takip ediyoruz ve onun korunmasına özen gösteriyoruz."

Ayrıca, DKMP'ye bağlı ekiplerin saha çalışmaları sonucunda Türkiye genelinde toplam 5 farklı bireyin görüntüsü elde edildi. Bu görüntülerin 62'si Batı Akdeniz'de, 70'i Doğu Karadeniz'de, 1'i Doğu Anadolu'da ve 1'i Güneydoğu Anadolu'da kayda geçti. (DHA)

Editör: Habererk Haber Merkezi