Hâli-hazırda 586 vekilin bulunduğu Meclis’te, yeni fezlekelerin işleme konulmasıyla erken seçim yerine ara seçime gidilebilir.

Son günlerde başta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı eski Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere muhalefet parti liderleri erken seçim tartışması başlattı.

Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu daha önce Türkiye’yi iki kez erken seçime götüren Bahçeli’ye erken seçim talebinde bulunurken, bu talebe hem Bahçeli hem de iktidar “seçimin 2023’te olacağı” cevabını verdi.

Türkiye erken seçimi tartışırken ara seçim ihtimali doğdu.

Milli Görüş’ün yayın organı Milli Gazete’den Bünyamin Güler’in haberine göre; hâlihazırda 586 vekilin bulunduğu Meclis’te, yeni fezlekelerle birlikte bu sayı 570’e düşerse ara seçim kapıya dayanacak.

ANAYASA NE DİYOR

Muhalefet partileri ardı ardına erken seçim taleplerini yinelerken, 26 vekille ilgili Meclis’e sevk edilen fezlekelerin akıbetine göre Türkiye’nin gündemine erken seçim yerine ara seçim gelebilir.

Anayasa’nın 78’inci maddesi, TBMM’de boşalan üyeliklerin sayısı üye tamsayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerin üç ay içinde yapılmasını öngörüyor. Anayasa’ya göre ara seçimin bir diğer şartı ise genel seçimin üzerinden 30 ayın geçmesi. Bu duruma göre Meclis’teki milletvekili sayısı 570’e düşerek 24 Haziran 2018 genel seçimlerinin üzerinden 30 ay geçtiğinde Türkiye bir ara seçime gidebilir.

Anayasa’nın 78’inci maddesinin ilgili bölümünde ise ara seçimle ilgili şartlar şu şekilde ifade ediliyor:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliklerinde boşalma olması halinde ara seçime gidilir. Ara seçim, her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden otuz ay geçmedikçe ara seçime gidilemez. Ancak boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına karar verilir. Genel seçimlere bir yıl kala ara seçimi yapılamaz.”

MECLİS’TEKİ MEVCUT TABLO

Ekim ayının başında Meclis Başkanlığı’na, aralarında AKP ve MHP milletvekillerinin de bulunduğu 26 milletvekili hakkında 42 dokunulmazlık dosyası sunuldu. TBMM’nin mevcudu ise bakan olan, vefat eden ve dokunulmazlığı kaldırılan vekillerle birlikte 586’ya düşmüş durumda. Dolayısıyla fezlekesi Meclis’e sunulan 26 vekilin 16’sının vekilliğinin düşürülmesi durumunda ara seçim ihtimali doğuyor. Ayrıca genel seçimin üzerinden 30 ayın geçmesi şartı ise aralıkta tamamlanıyor. Bu durumda kamuoyu ve muhalefet bir erken seçim kararı beklerken Türkiye, her an bir ara seçim için sandık başına gidebilir.

MECLİS ERKEN SEÇİM KARARI ALIRSA ERDOĞAN ADAY OLABİLİYOR

Hükümet kanadı ısrarla seçimlerin 2023’te yapılacağını söylerken, MHP lideri Devlet Bahçeli de birkaç gün önce “Adayımız Erdoğan” açıklamasında bulundu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığı ile ilgili olarak hukukçular, Bahçeli’yle aynı görüşte değil.

Anayasa hukukçuları, 2017’de bir Anayasa değişikliği yapıldığını, yeni bir Anayasa yapılmadığını belirterek, cumhurbaşkanının en fazla 2 dönem görev yapabileceğini söylüyorlar. Hukukçular, Anayasa’nın 116. maddesinde “TBMM erken seçim kararı alırsa Cumhurbaşkanı yeniden seçimlere girebilir” dendiğini belirtiyorlar. TBMM’deki fiili durum nedeniyle ara seçim kararı alınması halinde ne olacağı ise şimdilik belirsiz görünüyor.

Editör: TE Bilişim