Ankara'da 13 Aralık 2018'de 3'ü makinist 9 kişinin hayatını kaybettiği yüksek hızlı tren kazasına ilişkin Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, kazaya ilişkin yeni bir bilirkişi raporu daha alınması için tren kazalarıyla ilgili bölüm bulunan üniversitelere yazı yazılarak konuya ilişkin rapor verebilecek öğretim görevlilerinin tespit edilmesi istendi. Mahkeme Başkanı, ''Rapor verecek kurum bulamıyoruz, sorunumuz bu'' dedi.

Ankara'da 13 Aralık 2018'de 3'ü makinist 9 kişinin hayatını kaybettiği, 107 kişinin yaralandığı yüksek hızlı tren kazasına ilişkin 10 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Duruşmada sanıklardan Sinan Yavuz’un avukatı Hasan Erdem Elvan, “Bizim yönümüzden bir rapor alınmasını dahi gerek görmüyorum. Müvekkilim yönünden beraat koşulu oluşmuştur” dedi.

Bişkek Seferleri Hava Koşulları Nedeniyle İptal Edildi Bişkek Seferleri Hava Koşulları Nedeniyle İptal Edildi

Bir sonraki duruşma 20 Mart'ta

Avukat Ferda Doğan da “Dosyanın kusur bilirkişisine gitmesini talep ediyoruz. Benzer tren kazalarına bakılarak nerelerden bilirkişi raporu alınmasına dair bir araştırma yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

"Rapor verecek kurum bulamıyoruz, sorunumuz bu" diyen Mahkeme Başkanı, tren kazalarıyla ilgili bölüm bulunan üniversitelere yazı yazılarak konuya ilişkin rapor verebilecek öğretim görevlilerinin öğrenilmesine karar verildiğini kaydetti. Bir sonraki duruşma 20 Mart 2025’e ertelendi.

Ne olmuştu?

Kaza sonrası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede tutuksuz sanıklar; tren teşkil memuru Osman Yıldırım, nöbetçi hareket memuru Sinan Yavuz, trafik kontrolörü Emin Ercan Erbey, YHT Ankara Gar Müdür Yardımcısı Kadir Oğuz, Trafik Servis Müdür Yardımcısı Vekili Ergün Tuna, YHT Trafik Servis Müdürü Ünal Sayıner, YHT Ankara Müdürü Duran Yaman, Şube Müdürü Recep Kutlay, TCDD Trafik ve İstasyon Yönetimi Daire Başkanı Mükerrem Aydoğdu, TCDD Emniyet ve Kalite Yönetimi Daire Başkanı Erol Tuna Aşkın'ın, 'Birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 15'er yıla kadar hapsi istendi.

Soruşturma kapsamında Eskişehir Teknik Üniversitesi Raylı Sistemler Programı öğretim üyelerinden oluşan 3 kişilik bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporda, kazanın 3 ana nedenden kaynaklandığı belirtilirken, dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ve Genel Müdür Yardımcısı İsmail Çağlar’ın aralarında bulunduğu 9 üst düzey yönetici kusurlu bulunmuştu. Bunun üzerine Ulaştırma Bakanlığı soruşturmaya izin vermemiş, Danıştay da soruşturmaya yer olmadığına karar vermemişti. Bunun üzerine Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi, yeni bir bilirkişi raporu hazırlanmasını kararlaştırmıştı. Dava boyunca pek çok bilirkişi raporu hazırlandı. Son olarak ise dosyaya giren Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesinin hazırladığı bilirkişi raporunda yargılama aşamasında hayatını kaybeden ve olay tarihinde tren teşkil memuru olarak görev yapan sanık Osman Yıldırım'ın asli kusurlu, nöbetçi hareket memuru sanık Sinan Yavuz'un tali kusurlu, kazada hayatını kaybeden YHT makinistleri Adem Yaşar ve Hulusi Böler'in alt düzeyde tali kusurlu, kılavuz makine makinistleri Kenan Günay ve kazada vefat eden Kadir Ünal'ın ise kusurlarının olmadığı belirtilmişti.