Trafik sigortası, otomobil, kamyon, motosiklet ve diğer karayolu taşıtları için bir sigortadır. Trafikte olası kazalarda karşı tarafın malına veya canına verilen hasarı –kabahat oranına göre- kısmi/tamamen karşılar. Bu sigorta 2918 Sayılı Karayolları Kanunu gereğince yaptırmak zorundasınız.

Trafik sigortası nedir? 

Kapsamı ve teminatları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş, trafiğe çıkan her motorlu aracın yaptırması geren sigorta türüne trafik sigortası deniliyor. Kısaca, bir sorumluluk sigortasıdır. Bu sigorta ile kendi aracınızda oluşan hasar değil de karşı tarafta oluşan hasarlar teminat altına alınıyor. Bu haliyle kasko sigortasından farklıdır.

Trafik sigortası, en az iki aracın karıştığı kazalarda üçüncü kişilerde oluşan maddi ve bedeni zararları teminat altına alıyor. Kazaya karışan her araç, karşı tarafta oluşan zararları kabahati oranında karşılıyor. Bu zararları karşılama manevi tazminat taleplerini kapsamıyor.

Trafik sigortası nasıl yapılır? 

Sıfır veya ikinci el araç satışlarında/devirlerinde aracı alan kişinin ilk yapması gereken işlem, trafik sigortası yaptırmak oluyor. Poliçe bedeli her araç için aynı değildir. Sigortayı yaptırdığımız firmaya, aracın markasına, modeline, yılına ve kayıtlı olduğu ile göre fiyatlar değişkenlik gösteriyor.

Trafik sigortasını, bakanlığın yetkili kıldığı sigorta acenteleri yapıyor. Aracın satış belgesi ve ruhsatıyla gittiğinizde sigortanızı yapıyorlar.

Sigorta firmasını seçerken; sigorta firmasının sunmuş olduğu teminatları detaylı bir şekilde incelemenizde yarar vardır. Ayrıca, poliçe oluşturulurken, aracınızla ilgili poliçede yazan marka, model ve kullanım şekli ile ilgili bilgilerin doğruluğunu mutlaka kontrol etmelisiniz.

Trafik sigortası yenileme 

Trafik sigortası süresi bir yıldır. Bir yılın sonunda trafik sigortanızı yeniletmeniz gerekiyor. Aksi taktirde, trafikte yakalanırsanız, cezai işleme tabi tutuluyorsunuz. Trafik sigortanızı ister aynı sigorta acentesinden ya da en iyi fiyatı veren başka bir acenteden yaptırabilirsiniz. Bu konuda herhangi bir mecburiyet veya koşullandırma bulunmuyor.

Trafik sigortası yaptırmamanın cezası 

Trafik sigortası yapılması zorunlu bir sigorta türüdür. Bu yüzden adına zorunlu trafik sigortası deniliyor. Trafik sigortanızı yaptırmadığınız veya yenilemediğiniz takdirde trafik kontrolünde yakalanırsanız, aracınız çekici yardımıyla otoparka çekiliyor.

Siz aracınızın trafik sigortasını yaptırana kadar, aracınız otoparkta bekletiliyor. Trafik sigortanızı gecikme faiziyle birlikte yaptırmak zorunda kalıyorsunuz. Bu gecikme cezasına ek olarak aracınızın otoparkta kaldığı gün sayısı ve çekici ücreti de ödemek zorunda kalıyorsunuz.

2020 yılı itibariyle trafik sigortasız trafiğe çıktığınız tespit edildiğinde 132 TL ceza ödüyorsunuz. Bu cezayı 15 gün içinde öderseniz rakam 99 TL’ye düşüyor.

Editör: TE Bilişim