Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Temmuz ayını işaret ederek emeklilerin mali durumlarının gözden geçirileceğini belirtmesi, emekliler arasında enflasyon zammının yanı sıra refah payı ve kök maaş düzenlemesi gibi iki yeni düzenlemenin beklentisini yarattı.

Merkez Bankası'nın Nisan ayı beklenti anketi sonuçlarının açıklanmasıyla Temmuz'daki emekli maaş zammının detayları netlik kazandı. Banka, zammın belirlenmesinde etkili olacak Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ait enflasyon beklentilerini duyurdu. Merkez Bankası'nın tahminlerine göre, Nisan ayı enflasyonunun %3,25, Mayıs ayının %3 ve Haziran ayının %2,54 oranında artması öngörülüyor. Tüketici Fiyat Endeksi'nin ise 2333,06 seviyesine ulaşması bekleniyor.

Yeni oranlarla, en düşük emekli maaşı ve SSK, Bağ-Kur, memur ve memur emekli maaşları belirlendi.

Ocak ayında yapılan son emekli maaş zammı, tüm emeklilere eşit oranda %49,25 olarak uygulandı. Bu zamla birlikte en düşük emekli maaşı 10 bin liraya yükselirken, kök maaş sorunu çözülemedi. En düşük memur maaşı ise 32 bin 860 liraya çıktı.

MAAŞ ZAMLARI NASIL HESAPLANIYOR?

SSK, Bağ-Kur ve memur emekli maaşlarına Ocak ve Temmuz aylarında yılda iki kez zam yapılıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 6 aylık enflasyon ortalamasına göre zam uygulanıyor. Son yıllarda enflasyon zammının yetersiz kalması nedeniyle ek refah payı ödemesi de bu yıl bekleniyor.

Memur ve memur emeklilerine ise toplu sözleşme kapsamında ayrı bir zam yapılıyor. Ocak ayında %15 olarak uygulanan toplu sözleşme farkı, Temmuz ayında %10 olarak maaşlara eklenecek.

EMEKLİLERİN TEMMUZ ZAMMI NETLEŞTİ

Alman devinden Türkiye kararı! Dünyada sadece 3 ülkede var Alman devinden Türkiye kararı! Dünyada sadece 3 ülkede var

Merkez Bankası'nın beklenti verilerine göre, Ocak-Haziran dönemi 6 aylık enflasyon oranı %25,47 olacak. Temmuz zammıyla birlikte en düşük memur maaşı 39 bin lira, en düşük memur emeklisi maaşı ise 17 bin 500 lira olacak. Ortalama memur maaşı, 37 bin 220 liradan yaklaşık 45 bin liraya yükselecek.

EN DÜŞÜK MEMUR VE EMEKLİ MAAŞI TABLOSU:

Temmuz zammı sonrasında en düşük memur maaşı 39 bin TL'ye, en düşük memur emeklisi maaşı ise 17 bin 500 TL'ye çıkacak. Şu anki ortalama memur maaşı olan 37 bin 220 TL ise yaklaşık 45 bin TL'ye yükselecek.

Memur3Memur4Memur1Memur2

Kaynak: Sabah