Son bir yılda egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan 1 milyon araca idari yaptırım cezası uygulandığı bildirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, trafiğe çıkan araçlardan kaynaklanan hava kirliliğinin önüne geçmek amacıyla tüm illerde Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) uygulamasıyla egzoz muayenesi denetimi yapıyor. Bakanlığın uygulamaya geçirdiği EGEDES ile trafik akışı aksatılmadan yapılan denetimlerde egzoz muayenesi yaptırmadığı tespit edilen araçlara idari yaptırım uygulanıyor.

Dünya  Gazetesi'nin haberine göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, egzoz emisyon ölçümü yaptırmamanın cezasının 6 bin 275 lira olduğunu hatırlatarak, son bir yılda yapılan denetimlerde egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan 1 milyona yakın araca idari yaptırım uyguladıklarını söyledi.

Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Temiz bir hava, sağlıklı bir dünya için Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi EGEDES'i 81 şehrimizde uygulamayı sürdürüyoruz. 
EGEDES ile trafikten kaynaklı hava kirliliğinin önüne geçmek için egzoz emisyon muayenesi yaptırmayan araçları trafikte tespit ediyoruz. Yaptığımız denetimlerde egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan yaklaşık 1 milyon araca idari yaptırım uyguladık. Evlatlarımızın emaneti ortak evimiz dünyamızı daha yeşil, daha sağlıklı ve yaşanabilir bir hale getireceğiz"
ifadelerini kullandı.

YAPTIRMAYANA 76 BİN 275 TL CEZA

Çevre ve Şehircilik Uzmanı Hasan Ege ise aracın üstünde yer alan plaka tanıma cihazıyla trafikte sabit veya seyir haldeki araçların plakalarının okunduğunu ve egzoz emisyon ölçümü bulunmayan araçlara idari yaptırım uyguladıklarını ifade ederek, 2023 yılı için egzoz emisyon ölçümünü yaptırmamanın idari para cezasının 6 bin 275 lira olduğunu kaydetti.

Editör: Yadigar Hanım