Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu Yeniçağ’a konuştu. Suriye'ye kritik operasyonun ne zaman yapılacağını açıkladı.

Türkiye'nin Suriye'deki terör örgütü PKK-PYD bölgesine yönelik olası operasyonu konuşulurken öğretim üyesi emekli Tuğgeneral Babüroğlu, operasyona nihai kararın G-20 zirvesi sırasında Putin ile yapılacak görüşme ile verileceğini ifade etti.

Türkiye'nin Suriye'de PKK-PYD terör örgütü kontrolündeki bölgeye olası operasyonu ile ilgili gelişmeler gündemdeki yerini koruyor. Konu ile ilgili gelişmeleri değerlendiren Aydın Üniversitesi öğretim üyesi emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu, operasyon için atılacak adımlarda önümüzdeki günlerde Roma'da gerçekleştirilecek G-20 zirvesi sırasında yapılacak görüşmelerin belirleyeceği olacağını söyledi.

"RUSYA İLE OPERASYON İÇİN UZLAŞABİLİR"

Dr. Babüroğlu, "Bu zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhtemeldir ki ABD Başkanı Biden ve Rusya Devlet başkanı Putin ile görüşecek. Bu görüşmelerden sonra adım atılır. ABD, Fırat'ın doğusundaki bölgeye operasyona sıcak bakmaz. Rusya Fırat'ın batısındaki PKK-PYD bölgesine ses çıkarmaz sınırlı operasyon konusunda uzlaşılabilir" dedi. 

"KAYIP FAZLA OLUR"

Türkiye'nin son günlerde güney sınırının güvenliği ve Suriye'deki bölücü terör odaklarına yönelik operasyon yapma isteğinin Türkiye açısından olumlu bir hamle olarak kabul edilebileceğini kaydeden Babüroğlu, "Operasyon yapacağınız bölgeler belli. Yani öncelikle Fırat'ın doğusu bölgesi var. Yani PKK-YPG'nin kontrol etmek isteyip, bir yapı kurmak amacını taşıdığı bölge. Bunun dışında Fırat'ın batısından yine PKK-YPG terör örgütünün bulunduğu Tel Rıfat ve Mebçi bölgeleri var. ABD, Fırat'ın doğusundaki bölgelere operasyon yapılmasına zaten sıcak bakmıyor. Barış Pınarı harekat bölgesinin 30 kilometre kuzeyindeki bölgelere Türkiye operasyon yapıp teröristlerden temizlemek amacında. Yani Resulayn- Tel Abyad bölgesinin hemen dışında kalan bölgelere Türkiye operasyon yapıp buraları temizlemek istiyor. ABD ise ısrarla karşı duruş tavrını sürdürüyor. Türkiye her şeye rağmen bu bölgeye operasyon yapabilir mi, yapar, riskli olur, kayıp fazla olur bu nedenle kolay değil" diye konuştu.  

"ÖNEMLİ BİR RİSK OLUR"

Fırat'ın batısında PKK-YPG unsurlarının bulunduğu Tel Abyad ve Menbiç bölgesine operasyon yapılmasının düşünülebileceğini kaydeden Babüroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bu bölgede bir operasyona Rusya sıcak bakar mı, bakar. Rusya bu bölgelerde koordineli bir operasyona sıcak bakar. Ancak Türkiye operasyon dediği anda Rusya M-4 otoyolunun kontrolünün Suriye verilmesi kartını masaya koyar. Bir kere bu var. Ayrıca bölgeye hava destekli bir operasyon gerekir. bu hava destekli operasyon yapılmazsa, yani sadece karadan girilirse o zaman kayıp fazla olacaktır. Bu önemli bir risk olur. Rusya ile anlaşarak, koordineli bir operasyon yapılabilir. Ayrıca Türkiye, M-4 otoyolunu Suriye'nin kontrolüne vermesi bir yana bölge ki güçlerini kuzeye doğru çekme şartı ile de karşı karşıya kalabilir. Türkiye'nin tüm bunları Roma'da yapılacak zirveden sonra hesaplayacağını düşünüyorum"

Editör: TE Bilişim