Yaklaşan Kurban Bayramı'nda tatilin 9 gün yapılması ile alım gücünde çok fazla değişim olmayanlar sahillerde tatile hazırlanıyor. Ancak, asgari ücretli, tatil yapmak bir yana, memleketine bile gidemeyecek durumda.

Hükümet, 2022’nin ikinci yarısına kadar eriyen asgari ücreti iyileştirmek için asgari ücrete yüzde 30'luk zam yapmıştı. Asgari ücret zamla birlikte 5 bin 500 liraya yükselmesine rağmen, asgari ücretle çalışan yüz binlerce kişiye çare olmadı. Bir asgari ücretli için de enflasyon artışlarıyla birlikte tatil yapmak neredeyse hayal oldu.

Sözcü Gazetesi'nin 9 - 18 Temmuz tarihlerini kapsayacak Kurban Bayramı tatilini Bodrum'da geçirmek isteyen bir asgari ücretli için hem seyahat hem de konaklamada ortalama ücretleri esas alarak internet sitelerinden yaptığı hesaplamalara göre, bir kişi uçakla gitmek isterse gidiş için en az 1013 lirayı, geliş için de 856 lirayı gözden çıkarmak zorunda. Türk Hava Yolları'nın uçuşları ise 2 bin 500 liradan başlıyor.

Uçakla değil otobüsle seyahat etmek isteyen kişi ise gidiş-dönüş için en az 1200 lira harcamak zorunda kalıyor.

Otel ve pansiyonlarda da rakamlar geçen yıllara göre yüksek oranda artmış durumda. Tek oda ve kahvaltı verilen pansiyonların günlük en düşük ücreti 699 liradan başlıyor. Bu pansiyonda 7 günlük konaklama 4 bin 890 lirayı buluyor.

Otellerdeki fiyat ise yıldız sayısına göre artıyor. Bir kişi için en düşük otel odası fiyatı 1100 lira civarında. Bir haftalık ücret ise 7 bin 700 lira oluyor. Her şey dahil ortalama bir otelde kalmak isterseniz de günlük en düşük oda fiyatı 2 bin 500 lirayı buluyor.

Her şey dahil bir otelde tatil yapmak isteyen bir kişinin sadece otele ödeyeceği haftalık ücret 17 bin 500 lira.

Kurban Bayramı tatilini Bodrum'da geçirmek isteyen biri uçakla seyahat edip her şey dahil ortalama bir otelde kalmak isterse 19 bin 500 lirayı gözden çıkarmak zorunda. Bu da aylık aldığı ücretin 3,5 katından fazla.

Ucuza getirmek için otobüsle seyahat edip pansiyonda kalacak bir asgari ücretli ise bir haftalık tatil için en az 6 bin 140 lira ödeyecek. Bu miktar bile aylık kazandığı maaşın üzerinde.

Tatilde Bodrum'a değil de memleketine gitmek isteyen biri aynı tarihlerde örneğin Şanlıurfa'ya gitmek isterse 1780 liralık uçak bileti fiyatıyla karşılaşacak.

Türk Hava Yolları'nı tercih etmesi halinde bu rakam 4 bin liraya kadar çıkıyor. Dönüş fiyatları ise 1000 lira civarında.

Editör: Yadigar Hanım