Milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücrete ait 2023 zammında ilk sinyal geldi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışma takviminin belirlenmesi için taraflar, 1 Aralık 2022 Perşembe günü bir araya gelecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol'un katılımıyla gerçekleşecek ilk toplantıda asgari ücret pazarlığında takvim belirlenecek.

Enflasyonun yüzde 85'e çıktığını ve alım gücünün düştüğünü vurgulayan vatandaşlar asgari ücretin 10 bin TL olmasını isterken, işçi sendikaları 10-13 bin lira talebiyle masaya oturmayı planlıyor. İş dünyası ise 8 ila 8 bin 500 TL arasında bir rakam istiyor.

DİSK, EN AZ 13 BİN TL İSTEYECEK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda bulunmayan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ise aralık ayının ilk günlerinde resmi talebini açıklayacak. 

Başkan Arzu Çerkezoğlu, iki asgari ücretlinin çalıştığı eve en az yoksulluk sınırına denk bir maaş girmesi gerektiğini açıkladı. Sendikanın açıkladığı yoksulluk sınırı ise 26 bin 123 lira.

TESK: 10 BİN LİRADAN AZ OLMAMALI

Türkiye Esnaf ve Sanaatkârları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken ise vergi indiriminin zorunlu olduğunu dile getirerek, "Asgari ücretteki zam bütün personele yansıyacak. Zam enflasyonun üstünde olmalı” diye konuştu.

Editör: Yadigar Hanım