Diyarbakır'da 20 tekstil fabrikası kapandı: DTSO Başkanı Kaya'dan uyarılar
Türkiye'deki ekonomik krizin ağır etkisi, Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ndeki üretimi vurdu. Bölgede faaliyet gösteren 20 fabrika kapanırken, birçok işletme de üretim kapasitesini düşürdü. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye'nin üretim üssü olmaktan hızla uzaklaştığını vurgulayarak, yetkililerin bu duruma kayıtsız kalmaması gerektiğini belirtti. Kaya, üretimde yaşanacak düşüşün ülkeyi tamamen ithalata bağımlı hale getireceğini ifade etti.
DTSO Başkanı Mehmet Kaya, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, hazır giyim sektöründeki maliyet artışları ve kur farklarının, tekstil fabrikalarını daha düşük maliyetli ülkelere kaymaya zorladığını dile getirdi. Diyarbakır Tekstil İhtisas OSB'de 70'ten fazla fabrika faaliyet gösterirken, son dönemde yaşanan kapanmalar nedeniyle istihdamda yüzde 30'dan fazla kayıp yaşandığını söyledi. Bölgedeki işletmelerin teşviklerden yeterince faydalanamamasının da üretim ve istihdamdaki düşüşe katkıda bulunduğunu vurguladı.
Kaya, bölgedeki işletmelerin teşviklerden yeterince faydalanamamasının üretim ve istihdam kayıplarına yol açtığını belirtti. İşçilerin işverenlere maliyetinin bin doların altına düşürülemediğini ve bu durumun düşük maliyetli ülkelerle rekabeti imkansız hale getirdiğini ifade etti. Hükümetin attığı adımların yeterli olmadığını ve istihdamdaki kayıpların hızla devam ettiğini vurguladı. Bölgenin emek yoğun sektörlerden uzaklaşıp teknoloji yoğun sektörlere yönelmesi gerektiğini, finansmana erişimin de büyük bir sorun olduğunu ve faiz oranlarının yüksekliğinin işletmeleri konkordato ve iflasa sürüklediğini sözlerine ekledi. İhracatçılara kur desteği verilmesi ve imalata yönelik düşük faizli kredilendirmenin hayati önem taşıdığını belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.