TCMB Başkanı Karahan: Faiz indirimi enflasyon görünümüne bağlı

TCMB Başkanı Karahan: Faiz indirimi enflasyon görünümüne bağlı
TCMB Başkanı Karahan, enflasyonun düşmesine rağmen hizmetlerdeki atalet nedeniyle faiz indirimlerinin enflasyon görünümüne ve risklere bağlı olarak devam edeceğini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, İstanbul Finans Merkezi'nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında, Enflasyon Raporu 2025-III'ü tanıttı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Karahan, son üç aydır enflasyonun piyasa beklentilerinin altında gerçekleştiğini ve bunun olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Ancak, hizmet kalemlerindeki atalet, özellikle eğitim ve kirada, tahminlerin üzerinde seyrettiği için önümüzdeki dönemde enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir risk olduğunu da vurguladı.

Faiz indirimlerinin sayısı ve miktarının enflasyon görünümüne ve risklere bağlı olacağını, toplantı bazlı ilerleyeceklerini ve enflasyon görünümünün bozulmasına izin vermeyeceklerini ifade etti. Ara hedefler ve tahminlerdeki yeni düzenlemeyle ilgili olarak, ara hedeflerin daha önce tahmin görevi de gördüğünü ve bu durumun para politikası iletişimini zorlaştırdığını, bu nedenle ara hedefleri bu rapordan itibaren ayrı olarak belirlediklerini açıkladı. Çok uç gelişmeler olmaması durumunda ara hedefleri değiştirmeyi düşünmediklerini ve yıl içinde enflasyon raporlarında tahminleri güncelleyeceklerini sözlerine ekledi.

Konut fiyatlarının 12 aylık bazda reel olarak gerilediğini veya enflasyondan daha az oranda arttığını, ancak kiralarda durumun farklı olduğunu dile getirdi. Kira fiyat kontrolleri, deprem ve kentsel dönüşüm gibi unsurların kiraları etkilediğini, ipotekli konut satış oranının düşük olması nedeniyle politika faizlerinin kiralar üzerindeki etkisinin zayıf olacağını belirtti. Pazarlama politikalarının, kiralardaki ivmelenmeyi kontrol altına aldığını ve aşağı yönlü bir görünüm sağladığını ekledi. Aylık kredi büyüme limitlerinde bir değişiklik olup olmayacağı sorusuna ise kredi büyümesinin dezenflasyon patikasıyla uyumlu seyretmesinin önemli olduğunu, ancak büyüme sınırlarının her zaman bağlayıcı olmadığını, son ayda KOBİ kredi büyümesinin bir miktar açıldığını belirtti. Bu sınırların aşırı kredi talebini kontrol altında tutmak için kullanıldığını ve dezenflasyon sürecini korumak için gerekli olduğunu vurguladı.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.