Asgari ücrete ara zam için tespit komisyonu dün toplanmış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yeni rakam için bugünü işaret etmişti. Asgari ücrette net rakam resmi olarak açıklanmadan, yeni rakam sızdırıldı. Asgari ücrette yapılacak artışın yüzde 40'ı aşması beklenirken 6 bin liraya yakın bir rakam telaffuz ediliyor.

Asgari ücret ara zammı için ekranlara çıkan uzmanlar ve ekonomistler masada konuşulan ve konuşulabilecek zam miktarıyla ilgili öngörülerini paylaşıp teknik bilgilere de yer veriyor. Asgari ücret ara zammı için CNN Türk canlı yayınına çıkan vergi uzmanı Muhammet Bayram asgari ücrete yüzde 40 oranında ara zam yapılabileceğini söyledi. Asgari ücrette psikolojik sınırın 6 bin TL olduğunu söyleyen Uzman isim Muhammet Bayram, “3. senaryoda yüzde 40’lık artışla 5 bin 954 liraya ulaşacak. Ben yüzde 40’tan fazla bir artış bekliyorum. Geçtiğimiz dönemde asgari ücrete zam yapıldığında özel sektör çalışanlarına da artış yapıldı. OSB’ler açıklama yaptı biz 1500 lira artış yaptık dedi. Bu aslında bir zam değil düzeltmedir. Zam olması için yüzde 40’ın üzerinde olması gerekiyor.” dedi.

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAMDA İÇERİDEN ALINAN BİLGİ

Asgari ücrete ara zam miktarı için içeriden alınan bir bilgiyi de paylaşan vergi uzmanı Muhammet Bayram, “İçeriden aldığımız bilgiye göre yüzde 25 ile 30’luk zam yapılacak. Ama bu zam oranı yeterli değil. İkinci senaryoda asgari ücret zaten 5 bin 4 lira brüt olarak. Bundan önce işçi üzerinden SGK primi ve işsizlik fonu da var. Arada 750 liralık bir fark var. Bunun üzerinden işveren payı yüzde 15.5 ve işsizlik sigorta primi yüzde 2. Buradan bir fedakarlık bekleniyor. Artışa bakıldığında yüzde 38’lik bir artış bekleniyor.” ifadelerini kullandı.

Editör: Yadigar Hanım