Ekonomistler, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Haziran ayı itibarıyla faiz oranlarını düzenli ve ölçülü bir biçimde azaltmasını öngörüyorlar. Bloomberg anketine göre, ekonomistlerin çoğunluğu, şu an %4 olan mevduat faiz oranının 2025 yılı sonuna kadar kademeli olarak %2,25 seviyesine düşeceğini tahmin ediyor. Ekonomistlerin geneli, Haziran’da faiz indirim sürecinin başlayacağı konusunda fikir birliği içindeler.

Türkiye'nin Gururu OUTMEDYA, Dünya Açıkhava Reklamcılığı Sahnesinde Boy Gösteriyor! Türkiye'nin Gururu OUTMEDYA, Dünya Açıkhava Reklamcılığı Sahnesinde Boy Gösteriyor!

Fakat, AMB Başkanı Christine Lagarde’ın net bir yol haritasına bağlı kalmayacağını belirtmesi, farklı tahminlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Dekabank Ekonomisti Kristian Toedtmann, AMB üyelerinin ekonomik verilere yönelik bakış açılarında birlik olmadığını ifade ediyor. NG Ekonomisti Carsten Brzeski ise, AMB’nin Haziran’da yapacağı faiz indiriminin, ekonomiyi destekleme amacından ziyade, sıkı para politikasını normalleştirmeye yönelik bir adım olarak görülmesi gerektiğini belirtiyor.

Yıl sonuna kadar dört adet faiz indirimi mümkün AMB Yönetim Konseyi Üyesi ve Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras, 31 Mart’ta yaptığı açıklamada, yıl sonuna kadar her biri 25 baz puanlık dört faiz indiriminin gerçekleşebileceğini söyledi. Stournaras, bankanın daha temkinli üyeleri tarafından desteklenmeyen bu görüşü, bankanın güvercin kanadını temsil ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi