Bağırsağımız ikinci beynimizdir. Bağırsağımızda bulunan bakteriler bütün organlarımızla sürekli iletişim halindedir. Bağırsakta başlayan bir sıkıntı da dolayısıyla tüm vücut sağlığımızı etkiler. Bağırsağımız, mikrobiota dediğimiz milyonlarca bakteri barındıran bir ekosistemden oluşuyor ve bu bakterilerimizi doğru şekilde beslediğimizde onlar da vücut sağlığımıza katkıda bulunuyorlar.

Peki bağırsak bakterilerimizi nasıl beslemeliyiz? Sağlıklı bir mikrobiotaya ve dolayısıyla sağlıklı bir bedene ulaşabilmek için neler tüketmeliyiz?


Bağırsağımız için probiotik ve prebiotik zengini beslenmek çok önemli. Probiotik olarak adlandırdığımız besinler, fermantasyon yolu ile içlerinde sağlıklı bakteriler barındıran gıdalardır. Prebiotikler ise, içlerinde insan vücudu tarafından ince bağırsakta sindirilemeyen ve kalın bağırsağımızdaki bakterilerin besin kaynağı olan, suda çözünen lifler içeren gıdalardır. Ek olarak da suda çözünmeyen lifler yani hem ince bağırsağımız tarafından emilemeyen hem de kalın bağırsağımızdaki bakterilerimiz tarafından kullanılmayan ve doğrudan vücut tarafından dışkı yoluyla atılan lifleri tüketmemiz de çok önemlidir.

1. Kefir

Kafkasya’da yüzyıllardır tüketilen, sütün fermente edilmesiyle oluşan kefir, zengin bir probiotik kaynağıdır. Türkçedeki “keyif” kelimesinden geldiği düşünülen kefir, yoğurdun 3 katı kadar probiyotik içerir.

2. Turşu

Probiotik kaynağı olan turşu tüketiminde önemli olan nokta gerçek turşu tüketiyor olmanızdır. Marketlerde satılan hazır turşular, geleneksel turşu hazırlama yöntemleri ile hazırlanmamışlardır. Dolayısıyla içlerinde şeker ve katkı maddesi barındırırlar. 

3. Dereotu

Dereotu, şişkinlik ve gaza engel olarak sindirime yardımcı olur. Parazit oluşumuna ve özellikle strese bağlı meydana gelen bağırsak mikrobiotası dengesizliğine karşı da koruyucudur. 

4. Biberiye

Ciddi bir antioksidan kaynağı olan biberiye, bağırsaktaki iyi bakterilerin sayısını artırır. Yağ emilimi bozuklukları olan bireylerin sindirimini destekler.

5. Elma

Elma, kabuğunda pektin denilen, ince bağırsakta sindirilmeyen ve kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından besin olarak kullanılıp fermente edilen, suda çözünen bir lif çeşidi olan dirençli nişasta yani prebiotik barındırır. Dolayısıyla, elmayı kabuklarını soymadan tüketebilirsiniz. 

6. Hindiba kökü

Yüksek oranda inülin adındaki ince bağırsakta sindirilmeyen ve kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından besin olarak kullanılıp fermente edilen dirençli nişasta barındıran hindiba kökü harika bir prebiotik kaynağıdır.

8. Dulavrat otu

Anti-enflamatuar, antioksidan ve anti-kanserojen olan dulavrat out, kötü bakteri ve mantar oluşumunu engeller. Cilt için çok faydalı olan dulavrat otu, akne ve kırışık oluşumunu engeller. 

Editör: TE Bilişim