Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Nisan ayı yatırım ve teşvikleri Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Teşvikler arasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın kurduğu Medipol Hastanesi'ne verilen teşvik kıyağı dikkat çekti.

Cumhuriyet'ten Rıfat Kırcı'nın haberine göre, seçimlerden önce dağıtılan teşviklerde Cumhurbaşkanlığı kabinesinde yeniden Sağlık Bakanı olarak görev alan Fahrettin Koca’nın kardeşine devrettiği iddia edilen Medipolitan Sağlık ve Eğitim Hizmetleri Anonim Şirketi’ne 4 milyar 834 milyon lira yatırım ve 50 milyon 473 bin dolar makine ve teçhizat olmak üzere toplam 4 milyar 884 milyon 473 bin lira teşvik sağlandı.

Medipolitan'a verilen teşvik kapsamında gümrük vergisi muafiyeti, 2 yıl boyunca sigorta primi işveren hissesi, yüzde 50 oranında vergi indirimi, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası yer aldı. Hastanede beklenen istihdam de 1250 olarak bildirildi.

KARDEŞİNE DEVRETTİĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ

Türkiye’nin en büyük özel sağlık kuruluşu ve hastane zincirlerinden birisi olan Medipolitan Sağlık ve Eğitim Hizmetleri Anonim Şirketi’nin kurucusu olan ve yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde ikinci dönem Sağlık Bakanlığı görevini sürdürecek olan Fahrettin Koca’nın, hastanenin hisselerini 2018 yılında kardeşine devrettiği iddia edilmiş, ancak devrin, Bakan Koca'nın tartışmaları önlemek amacıyla kağıt üstünde gerçekleştirdiği ileri sürülmüştü. 

EN YÜKSEK ORAN ŞİŞECAM’A 

Nisan ayında toplam bin 309 şirkete yatırım teşvik belgesi düzenlenirken, bu şirketlere sağlanacak teşvik tutarının 67 milyar 584 milyon lirayı bulduğu öğrenildi. 

Bu şirketler arasında en yüksek teşviği Şişecam aldı. Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları Anonim Şirketi'ne 7 milyar 965 milyon lira yatırım, 205 milyon 902 bin dolar da ithal makine ve teçhizat teşviği sağlandı.

Editör: Yadigar Hanım