1 Ocak 2016'dan önce düzenlenen eski tip ehliyetlerin yeni sürücü belgeleri ile değişimi, Türkiye'de ve dünyada etkili olan pandemi nedeniyle 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzaltılmış, bu süre, nüfus müdürlüklerindeki yoğunluğun azaltılması amacıyla 2 yıl daha uzatılmıştı. İçişleri Bakanlığı ehliyeti olanlara tarih konusunda bir uyarı daha yaparak 31 Aralık 2024 tarihine dikkat çekti.

Ehliyetleri yenilemek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden ya da ALO 199 hattından randevu alınabiliyor. Gerekli evraklar hazırlandıktan sonra ehliyet yenileme ücretini yatıranlar, yenileme işlemlerini yapabiliyor. Eski ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştirecek sürücülerin, bu işlemler için toplam 15 TL ödemesi gerekiyor.

Peki ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin hangi belgeleri nazırlaması gerekiyor. İşte o belgeler...

* Kimlik belgesi
* Sürücü sağlık raporu
* Sürücü belgesi değerli kağıt ve harç bedeli, vakıf payı
* 1 adet biyometrik fotoğraf
* Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
* Adli sicil belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir. Ayrıca e-Devlet üzerinden temin edilebilir)

ESKİ EHLİYET KULLANMANIN CEZASI BÜYÜK

Eski tip ehliyetler 31 AAralık 2024 tarihine kadar gerekli işlemler yapılarak yenilenebilecek. Ancak bu tarihe kadar ehliyetini yenilemeyen ve trafik uygulamasında eski tip ehliyeti olduğu belirlenen sürücüler, sınıfına uygun olmayan ehliyet kullanmaktan ceza alabilecek. Eski ehliyet kullananlardan 4 bin 64 TL ceza tahsil edilecek. Bu ceza 2024 yılından sonra daha da artacak.

Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenler, kaybedenler ya da çaldıranlar ise toplam 769 TL ödeyecek.

Editör: Yadigar Hanım