Kurban Bayramına sayılı günler kala tatile ya da memlekete gitmek isteyen sürücülere gidiş ve dönüş yolundaki trafik canavarlarına dikkat uyarısı geldi. Trafik kazalarının en sık olduğu dönemlere girmiş bulunmaktayız. Bayram tatilleri, resmi tatiller, … derken tüm vatandaşlar bir yerlere yetişmeye çalışıyor. Kimi memlekete, kimi tatil beldelerine, … hal böyle olunca da trafikte sıkışıklık, sürücülerde yorgunluk, uykusuzluk, açlık, … gibi trafikte sorunlara neden olacak pek çok şey gözlemleniyor.

Uzmanlara göre; trafikte yol hipnozundan kurtulmak için, 2-2 buçuk saatte bir 10-15 dakikalık molalar verilmesi gerekiyor. Bayram tatili trafik gidiş ve dönüşünde de özellikle dikkat edilmeli.

Yol Hipnozu nedir?

Sürücü, aracı kullanıyor haldeyken tek bir noktaya odaklanır ve transa geçer. Gözleri açıktır, yola bakıyordur ama zihni kapalı durumdadır. Araç kullanımı otomatikleşmiş şekilde devam etse de sürücü güvenli bir şekilde araç kullanmıyordur. Bu süreçte ise yaşanılabilecek olan kaza olası bir durumdur.

Yol Hipnozunu Önlemek için Neler Yapılabilir?

-Yorgun olan sürücüler yola çıkmamalı.

-Uykusuz bir şekilde araç kullanılmamalı.

-Uzun süreli olarak telefon görüşmesi, müzik dinleme yapılmamalı.

-Sık sık mola verilmeli, yürüyüş yapılmalı ve nefes alınmalı.

-Çay ve kahve tüketilmeli.

DHA’nın haberine göre, seyahat sektörü temsilcilerinden Ahmet Taştekne çarpıcı açıklamalarda bulundu; “Biz Altur olarak 13 bin şoförümüzü bu konularda sürekli bilinçlendiriyoruz. Özellikle organize sanayi bölgeleri gibi şehir dışı noktalara çalışan şoförlerimiz üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Onlara direksiyon başına geçmeden önce olumsuz düşüncelerden uzaklaşmaları ve bütün dikkatlerini yola vermeleri konusunda sık sık hatırlatmalar yapıyoruz.”

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı