Kepçe kulak sorunu yaşayan kişiler dikkat, uzmanlar tarafından bir uyarı yapıldı. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ercan Cihandide uyardı; "Kepçe kulak deformitesi genellikle genetiktir, anne babada varsa çocukta da oluşur. Ayrıca erken doğan yani prematüre bebeklerde anneden gelen östrojen hormonunun kıkırdağı daha kırılgan hale getirmesi sonucu bebeğin kuvözde ters pozisyonda yatmasıyla kulak deformiteleri de gelişebilir.”

Kepçe kulak deformitesi doğuştan gelen bir deformitedir. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ercan Cihandide’ye göre; “Bu deformitelerin oluşmasında iki ana faktör rol oynar. Birincisi kulakta iç kıvrımın oluşmaması, ikinci faktör ise iç kepçe dediğimiz konka bölgesinin çok geniş ve derin şekilde oluşmasıdır. Bu deformite genetiktir, anne babada varsa çocukta da gözükür. Kız çocukları ve erkek çocuklarının etkilenme oranı ise eşittir. Ayrıca erken doğan yani prematüre bebeklerde anneden gelen östrojen hormonunun kıkırdağı daha kırılgan hale getirmesi sonucu bebeğin kuvözde ters pozisyonda yatmasıyla kulak deformiteleri de gelişebilir.”

Özellikle çocukluk çağında çocuklar arasında psikolojik sorun haline gelen bu deformiteden dolayı erken yaşta yani ilkokul çağından önce ameliyat öneriliyor. Op. Dr. Ercan Cihandide’ye göre; “Özellikle çocuk yaşlarda bu sorunun bir psikososyal gelişim sorununa neden olmaması açısından ilkokul çağından önce ameliyat edilmesini öneriyoruz. Bildiğiniz gibi çocuklar çok acımasız olabiliyor ve kendi aralarında gruplaşma ve birbirlerini hedef gösterip tiye alma konusunda acımasız davranabiliyorlar. Kafa büyürken kulak kendi gelişimini 5-6 yaşlarında bitiriyor. Bu yaş sonrası kafa büyümeye devam ederken kulağın eni, boyu, yüksekliği aynı kalıyor. O nedenle 5,5-6 yaşından itibaren çocuk yaş grubundaki hastalara bu ameliyatı öneriyoruz. Yetişkin dönemde ise, hasta arzu ettiği zaman ameliyat yapılabiliyor. Yetişkinlerin ameliyat edilmesi için bir üst yaş sınırı yok. Genetik kökenli olduğu için hem çocuğuna destek vermek isteyen hem de bunu kendisi için bir fırsat olarak gören ve eş zamanlı ameliyat olan birçok ebeveyn hastalarım var.”

Operasyon sürecinin her bir kulak için sadece 45 dakika sürdüğünü söyleyen Op. Dr. Cihandide, bu sorunun özellikle çocukluk çağında çözüme ulaştırmaktan yana. Çocuk yaş grubuna genel anestezi uygulanırken, yetişkinler için tamamen poliklinik bazlı işlem olarak lokal anestezi ile işlem yapılabiliyor.

Erken Doğumlarda Kuvözde Kalan Bebeklere Dikkat!

Eğer bebeğiniz erken doğduysa ve kuvözde kalmak durumundaysa bu bebekler için özellikle bu dönemde kullanılması için kafa bandı öneriyor Op. Dr. Cihandide. Ve sözlerine şöyle devam ediyor; “Bunun yanında hafif kepçeleşme eğilimi olan kulaklara sahip çocuklarda yine ilk altı ay boyunca yatarken özel bir kafa bandı kullanımının ilerleyen dönemde oluşabilecek deformitenin önüne geçtiğini, hatta deformite varsa daha ileri bir boyuta taşınmasına engel olduğunu gösteren klinik çalışmalar var. İlk altı ayda kullanılan kafa bandı, kulağın şekillenmesine olumlu katkı sağlıyor.”

(Kaynak: DHA)

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı