İlayda Şimşek

Sokak köpekleri sorunu gündemdeki yerini koruyor.

Yakın geçmişe göz attığımızda 10 köpeğin saldırısına uğrayan Ramazan Özmen yaralanmıştı, bu olayın psikolojisi üzerinde yarattığı tahribattan da söz etmişti.

Sahibinin elinden kaçan bir köpek de ekmek almaya giden 14 yaşındaki çocuğa saldırmıştı.

7 yaşındaki bir çocuk da köpek saldırısına uğramıştı. 7 yaşında bir çocuk için bunun ne kadar büyük bir travma olduğunu tahmin edebilirsiniz. Okula gitmeye korkuyordu çocuk... 

Köpeklerden korkan bir vatandaşımız panikle kamyonun altına atmıştı kendisini akabinde de hayatını kaybetmişti.

Bir twitter kullanıcısı da 56 adet tavuğunun sokak köpekleri tarafından telef edildiğini duyurdu, belediyeye seslendi. ''Önlem almak için ne bekleniyor?'' dedi.

Şehirler ortak kullanım alanları oldukları için  bu soruna acil çözüm bulunmalıdır. Köpekler şartları iyileştirilmiş güvenli barınaklara yerleştirilmeli, bakımları yapılmalıdır. Şehir merkezlerinde köpeklerin çeteleştiğini ve onar yirmişer gezdiklerini görüyoruz. Sosyal meyda hesaplarında da kullanıcıların belediyelere seslendiğini görüyoruz. İstatistiklere göre popülasyonun kontrol altına alınması için kısırlaştırma çalışmalarına da ağırlık verilmelidir.

Şunun da altını çizmek gerekir ki mevcut barınak şartlarında köpeklerin toplatılarak barınaklara alınması mümkün değildir. Barınakların iyileştirilmesi, köpeklerin aşılarının eksiksiz yaptırılması, kısırlaştırılmalarının sağlanması eksiksiz yerine getirilmesi gereken görevlerdendir.

Burada amacımız sokak köpeklerini hedef göstermek değil, mevcut soruna çözüm bularak toplum sağlığını korumaktır.

Editör: İlayda Şimşek