Bilim insanları, örümcek robotlar yaptı. Ölen canlıların hücre faaliyetlerinin devamını sağlamayı başaran bilim insanları, örümcek robotları nekrobiyotik dalından ilham alarak tasarladı.

Rice Üniversitesi’ndeki gerçekleştirilen çalışmada makine mühendisleri, ölmüş kurt örümcekleri toplayarak cansız bedenlerine hidrolik basınç sistemi uyguladı. Akan kan yerine hava hareketleri kullanılan örümcekler, hidrolik bir bölmeye yerleştirildi. Ve bir süre sonra cesetlerin bacaklarında uzama, ardından sekiz bacağın hepsinde bir kavrama hareketi başlatıldı.

Araştırmacıların üzerinde deney yaptığı örümcek türü ise; son derece yaygın bir örümcek grubu olan kurt örümceklerdi. Kurt örümcekler, kendilerinden daha ağır nesneleri taşıyabilir, ayrıca bacaklarının nesneleri daha kolay kavrayabilmesi için de küçük tüyleri vardır. Bu yetenekler deney sırasında şaşırtıcı bir şekilde yeniden kazanıldı.

Araştırmacılar, nekrobotların hassas elektrikli parçaların taşınmasında kullanılabileceğini umuyor. Ayrıca, ölü oldukları için tutucular oldukça nazik, bu da nesnelere zarar vermeden kabloları veya diğer kırılgan şeyleri hareket ettirmelerinin çok zor olmayacağı anlamına geliyor.

Ekip, ayrıca deneyin diğer bilim insanlarına diğer hayvanlardan kendi nekrobotlarını geliştirmeleri için ilham verebileceğini söylüyor.

Editör: Yadigar Hanım