Cep telefonunuzun Wi-Fi gücünü artırmak sizin elinizde
Ancak bazen zayıf bir sinyal, internette gezinmeyi, uygulamaları kullanmayı veya online olarak yaptığınız işi engelleyebiliyor. Peki telefonunuzun Wi-Fi gücünü artırma taktiklerini biliyor musunuz?
Wi-Fi yani “Kablosuz İnternet” artık hepimiz için olmazsa olmaz bir ihtiyaç. Akıllı cihazların akıllı olmalarını sağlayan “internet ağına kablosuz bağlanma” özelliği Wi-Fi sayesinde mümkün oluyor. Ancak bazen zayıf bir sinyal internete bağlanmayı engelleyebiliyor. Bu durumlarda, telefonunuzdaki Wi-Fi performansını iyileştirmenin yollarını bilmeniz gerekiyor. Cep telefonlarının “Kablosuz İnternet” bağlantı gücünü artırmanın değişik yolları var.
MODEMİNİZİ YENİDEN BAŞLATIN
Bu genellikle gözden kaçan bir adımdır, ancak çoğu kez cihazınızdaki Wi-Fi sorunlarını veya yavaşlığını gidermek için modemi yeniden başlatmak yeterli olacaktır. Kulağa klişe bir çözüm gibi gelse de bir download veya upload aşamasında değilseniz modemi açıp kapamak kolayca deneyebileceğiniz bir taktik. Modemin fiziksel güç düğmesini bulun ve kapatıp tekrar açın. Alternatif olarak, elektrik fişini de çekebilirsiniz. Tekrar açmadan önce bir dakika kadar bekleyin.
MODEMİN YERİ DE ÖNEMLİ
Ortalama Wi-Fi sinyalinin iç mekanda yaklaşık 45 metre menzili vardır. Cihazınız ile modem arasındaki mesafenin daha uzak olması sinyalin zayıflamasına neden olur, bu nedenle modemi telefonunuzu en çok kullandığınız yere yaklaştırmayı deneyin.
Wi-Fi sinyalleri, duvarlar ve zeminler gibi barikatlar tarafından da engellenecektir. Modemi görüş alanı içinde, engellerden uzak bir yere yerleştirmeyi deneyin. Modemi yüksekte tutmak, mobilya ve eşyalardan kaynaklanan parazitleri önlemeye yardımcı olur.
Telefondaki bağlantınızın gücünü kontrol etmek için, sol üst köşedeki Wi-Fi gücünü gösteren koni şeklindeki şeritlere bakın. Üç çubuk sinyalin güçlü, iki çubuk orta ve bir çubuk zayıf olduğu anlamına gelir.
KILIFINIZI ÇIKARIN
Telefon kılıflarının üretiminde kullanılan malzemelerin çoğu Wi-Fi sinyallerini engellemez. Bununla birlikte bazı metal kılıflar sinyalleri azaltabilir. Telefonun modeline göre değişse de anten kısmını kapatıyorsa sinyaliniz etkilenebilir. Telefon kılıfınız metal kaplamaysa, bunun yerine silikon, plastik veya deri kılıflar kullanabilirsiniz. Ayrıca telefonun arkasına yapışan metal halkalar veya magnetler kullanmaktan da kaçınmalısınız.
AKTİVİTEYİ AZALTIN
Uploadlar, downloadlar ve belirli uygulamalar mevcut bant genişliğinizi tüketebilir. Haberiniz olmadan bazı uygulamalar bant genişliğinizden kullanıyor olabilir. Telefonunuzun kullandığı bant genişliği miktarını azaltmanın da birkaç yolu var. İlk olarak telefonunuzda veri kullanımlarını görüntüleyerek hangi uygulamaların en fazla bant genişliğini tüketme eğiliminde olduğunu kontrol edebilirsiniz.
İŞLETİM SİSTEMİNİ GÜNCEL TUTUN
Güncel olmayan yazılıma sahip bir cihaz, Wi-Fi bağlantınızı bozabilir. Güncellemeler bu tip hataları düzelterek ve ağ performansı da dahil olmak üzere bir telefonun genel çalışabilirliğini iyileştiren en faydalı işlemlerdir. Cep telefonunuz zaten güncelleme gerektiği zaman sizi uyaracaktır. Ama bazılarımız bu güncellemeleri cihazda fazla yer tuttuğunu, ve kapasitemizi düşürüp cihazın ömrünü kısalttığını düşündüğümüz için yapmıyor olsak da hem güvenlik hem de bağlantı hızı açısından tekrar değerlendirildiğinde bu güncellemeleri mutlaka yapmamız gerektiği ortaya çıkıyor.
DNS SEÇENEKLERİNİ DEĞİŞTİRİN
DNS, web sitesi IP adreslerini insanlar için daha kolay okunabilir hale getiren bir protokoldür. Telefonunuz internete bağlıyken DNS yapılandırması arka planda çalışır. Varsayılan seçenek, servis sağlayıcınıza bağlıdır, ancak bunu Google gibi başka bir seçenekle değiştirebilirsiniz.
DNS'i değiştirmek, web sitesi yükleme sürelerini iyileştirmeye yardımcı olabildiği gibi potansiyel olarak çevrimiçi güvenliğinizi de artırabilir.
DAHA İYİ Wİ-Fİ, DAHA İYİ PERFORMANS
Telefonunuzdaki Wi-Fi performansını etkileyebilecek faktörleri düzeltmek çok zor değil. Tüm bunlara rağmen verdiğimiz ipuçları işe yaramıyorsa ya telefon hattınızda ya da cihazınızda sorun olabilir. Evdeki tüm cihazlar bağlantı sorunu yaşıyorsa evinizdeki hattı değiştirmeye çalışmalısınız. Tek bir cihazınız sürekli Wi-Fi sorunu yaratıyorsa muhtemelen o cihazın bir hardware sorunu vardır. Markasına göre farklılaşmakla beraber, eğer cihazınızı değiştirmek ve yenisini almak isterseniz Teknosa, Arçelik, Beko, Vatan Bilgisayar, Samsung, Carrefoursa gibi pek çok adrese artık bir tıkla ulaşılıyor; bunların indirim kodları indirimkodu.com adresinden bulunabiliyor. Alışverişler ister kargoyla elinize ulaşıyor, isterseniz de yolda gecikme olmasın derseniz “Click and Collect” adı verilen şekilde en yakın mağazadan teslim alınabiliyor. Teknoloji çağında her şey sizin elinizde.
Wİ-Fİ TAM OLARAK NEYİN KISALTMASI?
Wi-Fi pek çok İngilizce kaynağa göre iki ayrı kelimenin birleşip kısaltılmasından oluşmuş bir tanımlama. Bu tanımlamadaki birinci kelime “Wi” ile kısaltılan Wireless” yani “Kablosuz” kelimesi. İkinci kelime ise “Fi” diye kısaltılmış olan “Fidelity” yani “Bağlılık”. Hal böyle iken “Kablosuz İnternet” yani “Wi-Fi” standartlarını geliştiren ekipte bulunan Phil Belanger ve Alex Hills bu tip etimolojik bir açıklamanın doğru olmadığını, sözcüğün hiç bir anlam içermeyip sadece kulağa hoş geldiğini, ve zaten bu sözcüğün hiç bir anlam çağrıştırmadığı için bu yepyeni teknolojiye isim olarak seçildiğini söylüyorlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.