TÜKONFED Başkanı Baki: Yapay Zeka Tercih Döneminde Dijital Mahremiyet Riski Oluşturuyor
Üniversite tercih döneminde yapay zeka kullanımının artmasıyla birlikte dijital mahremiyet riskinin de arttığına dikkat çeken TÜKONFED Siber Güvenlik Komisyonu Başkanı Muharrem Baki, önemli uyarılarda bulundu. Öğrencilerin tercih sürecinde yapay zeka araçlarına başvurmasının veri güvenliği açısından ciddi sorunlar doğurduğunu belirten Baki, bu araçların kişisel bilgilerin toplanmasına ve kötüye kullanılmasına yol açabileceğini vurguladı.
Baki, yapay zeka platformlarına sorulan her sorunun, kişisel bilgilerin ifşa edilmesine neden olabileceğini söyledi. Puan, sıralama, şehir ve meslek gibi bilgilerin dijital kimliğin parçaları olduğunu hatırlatan Baki, "Yapay zekaya sorduğunuz her cümle, kim olduğunuzu anlatan bir şifre gibidir. Kimseye vermediğiniz bilgileri, yaşadığınız şehri, ekonomik durumunuzu, hatta hayal kırıklıklarınızı bizzat kendiniz yazıyorsunuz" dedi. Ayrıca internet üzerindeki sahte yapay zeka sitelerinin tercih danışmanlığı adı altında veri topladığını ve bu verileri özel üniversitelere, reklam şirketlerine ve profil pazarlayıcılara sattığını belirtti.
Yapay zekanın bir danışman aracı olarak kullanılabileceğini ancak yönlendirme riskine açık olduğunu ifade eden Baki, öğrencilere ve velilere dijital mahremiyetin önemini hatırlattı. Yapay zekanın tarafsız olmadığını, kimi zaman bir okulun reklamına, kimi zaman bir platformun algoritmasına hizmet ettiğini vurgulayan Baki, "Tercihlerinizin yönünü algoritmalar mı çizecek, yoksa siz mi? Yapay zeka bir araçtır. Ama direksiyon hala sizin elinizde mi? Bilginiz değerlidir. Ama mahremiyetiniz, ondan da kıymetlidir" şeklinde konuştu. Antalya'da yapılan açıklamada, bu konudaki hassasiyetin artırılması gerektiği vurgulandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.