Makine mühendisi ve okyanus bilimci Dr. Derya Akkaynak, denizlerin altında elde edilen görüntüleme hakkında yaptığı çalışmalarla Fizik ve Mühendislik alanında ödüle layık görüldü.

Başarı dolu eğitim hayatıyla, üretme hevesi birleşince ortaya aydınlık bir gelecek çıkıyor.

ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü mezunu Akkaynak, eğitimini tamamladıktan sonra Amerika'da, MIT üniversitesinde havacılık ve uzay konusunda yüksek lisans yaptı. Princeton Üniversitesi’nde Oşinografi (okyanus bilimleri) alanında doktorasını yapmaya karar veren Akkaynak yönelmek istediğini alanı belirlemişti...

Fotoğrafını çekmelere doyamadığımız deniz suyu neden mavi veya yeşil renkte çıkıyor?

Dr. Derya Akkaynak'ın Sea-Thru adında yapay zeka algoritmayla, su altında çekilen fotoğrafların renk düzenlemesini eskiden olduğu gibi atmosferi baz alarak değil, fiziksel olarak ışığın en doğru haliyle yapan, yine kendi geliştirdiği 'Akkaynak-Treibitz Modeli' adında denklem (son 35 yıldır bu alanda kullanılan denklemin yerini aldı) sayesinde en başarılı sonuç elde ediliyor.

'Su yokmuş gibi' işlenen bu fotoğrafla deniz bilimi alanındaki en temel problem Akkaynak sayesinde çözüldü.

Son 35 senedir denizlerin derinliklerinden bizlere ulaşan en kaliteli ve doğru verilerin elde edildiği kare. 

Bilim dünyasında prestij kokan ödülün sahibi olan Derya Akkaynak sevincini şöyle paylaştı...

"Tek hissettiğim umut. Ödülün haberini aldığımda tek hissettiğim duygu umut oldu. Denizlerimizin, okyanuslarımızın, insanlığın geleceği için umut. Bu kadar önemli bir ödülün, türlü mühendislik dalında yapılan olağanüstü buluşlar, keşifler varken deniz bilimlerine verilmesini, ‘Artık ne olursa olsun denizlerimizi anlamamız, sömürmememiz, korumamız lazım’ mesajı içerdiği için çok anlamlı buldum."

İmza attığı bu başarıyla ülkemizi uluslararası platformlarda gururla temsil eden Dr. Derya Akkaynak’ı tebrik ediyoruz.

Editör: TE Bilişim