TEDx konuşmalarında 37 yıllık çalışma hayatını anlatan Kaptan Mustafa Can'ın öyküsü şöyle:

"Kara Harp Okulu'nu üçüncü olarak kazandım ve aynı anda ODTÜ'yü de kazandım. Terciihmi Kara Harp Okulu'ndan yana yaptım ve ordan içeriye girince yapamaycağımı anladım. Bunu görerek anlamıştım. Ancak ailemi ikna edemedim. Babam bana oğlum sen aptal mısın? bile demişti. Beni geri göndermek için ısrar ettiler ama ODTÜ'ye devam ettim. Bu arada babam bir trafik kazası geçirdi ve 9, 10 ay evde yattı. Bu sırada ben üniversitenin hazırlık bölümündeydim ve fotokopi çektirecek para bulamıyordum. Bu yüzden yeniden sınava girdim ve ilk tercihimi Kara Harp Okulu ve ikincisini Denizcilik yaptım. Ve Denizciliği bitirdim. Uluslararası gemilerde uluslararası personellerle çalıştım. Sınıf arkadaşlarımdan 2 yıl önce kaptanlık yapmaya başladım. Hızla yükseldim. Çok dolgun maaşlar alıyordum ve burada kalmaya devam edersem karaya ayak basamayacağımı anladım. Bu yüzden karaya geçmek istedim ancak babam yine itiraz etti. Bu maaş bırakılmaz demişti. Ancak ben İstanbul'da kalarak önüme bakmayı tercih ettim. Bir şirkette gemi müdürü olarak çalışmaya başladım. Babam yine itiraz etmiş ancak dinlememiştim. 

Daha sonra gemilere hizmet veren bir firma kurdum. Ancak denizcilik o kadar kötüye gitti ki... Bir sene boyunca batmadık ama çok zorluklar yaşadık. Daha sonra Ruslarla ortak bir acentalık firması kurdum. Tabii babam yine aptal mısın dedi. Ancak yine dinlemedim. Kendi firmamda hamallık bile yaptım. Ruslar 1999 yılında Türkiye'den çekilme kararı ve firmayı sen alır mısın dediler bana. Ancak onlar çekilirken firma çok küçülmüştü. Para verirseniz alırım demiştim ve verdiler. Evet hem firmayı aldım üzerine de para aldım. O dönemde 1500 acenta arasında benim firmam 1100.'ydü. Yedi sene sonra ise benim firmam 1. olmuştu. 
Her denizcinin hayalidir gemi sahibi olmak. 2008 krizinden sonra 2010 yılına gelindiğinde artık gemi sahibi olabileceğimi düşündüm. Fiyatın daha da inmez diye düşünüyordum. Ve bir gemi alarak başladığım yola 5 gemi, 1 ilaç firması, 3 otel bir de gemi acentası sahibi olmuştum. 

Çocuklarıma da hep bunu söyledim. Sizin için doğru olanı ancak siz bilirsiniz. Babam gibi yapmayacağım dedim. Şimdi oğlum benimle çalışmayı tercih etti kızım ise kendi firmasını kurdu. Size tavsiyem ne istiyorsanız o yönde yürüyün ve asla vazgeçmeyin. Çabalayın. Zafer sizin olacaktır."

Editör: TE Bilişim