Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol’un açıklaması şu şekilde:

Memur maaşları açlık sınırında.

Memurlarımıza yeterli ücret vermiyorsanız, ek iş yapmalarının önünü açın.
Ek iş yapmaları yani, ek gelir getirici işte çalışmaları yasak olan memurlarımız geçinme telaşına düşmüş, ne yapacaklarını, hayatlarını nasıl idame ettireceklerini bilememektedirler.
Fazla mesai yapabilen memurlar fazla mesai yaparak üç beş kuruş ücret almaya çalışmakta, pek çok memurumuzda ailelerinden ekonomik destek alarak yaşamlarını devam ettirme çabası içerisindedirler.
Oysaki memur, soyut olan devletin somut varlıklarıdır. Devlet, devlet memurlarının şahsında temsil edilir. Bundan dolayıdır ki, memurun geliri çok yüksek olmasa da, memur kimseye muhtaç olmadan geçimini sağlayabilmelidir.
Biz sağlık çalışanı memurlar olarak, doktorundan hemşiresine, teknisyeninden memuruna, pandemi sürecinde zorlu süreçlerden geçtik ve bitmeyen salgın hastalıkla zorlu sürecimiz halen devam ediyor.
Tüm vatandaşlarımız bilsin ki, sağlık çalışanlarımızın maaşları diğer memurlarımızla aynı seviyededir. Bunu neden ifade etme ihtiyacı hissediyoruz. Çünkü Sayın Sağlık  Bakanımız başta olmak üzere, bazı devlet büyüklerimizin “sağlık çalışanlarımızın %100 ek ödemelerini artırdık” dediğinde sokaktaki vatandaşımız zannediyor ki, sağlık çalışanlarının maaşları %100 artmış. Yine geçtiğimiz günlerde sayın Sağlık Bakanımızın “doktorlarımızın maaşlarını 2500 TL ile 5000TL arasında zam yaptık” açıklaması, yapılan bir zam olmamasına rağmen başta doktorlarımızolmak üzere tüm çalışanlarımızı zorda bırakmıştır. Doktor arkadaşlarımızın mevcut maaşlarında cüzi bir artışın olacağı, emekli maaşlarında artışın olacağı, sağlık çalışanları olarak bizleri memnun etse de, ardından geri çekilmesi ve neredeyse tüm vatandaşlarımızın doktorlara 5000 TL zam yapıldı algısı oluşmasına sebep olmuş ve tüm sağlık çalışanlarımızı üzmüştür.
Yaklaşık 10 yıldır yetkili sendika ve mevcut hükümet arasında yapılan toplu sözleşmelerde oynanan tiyatro sonucunda, memurların alım gücü oldukça eksilmiş, sadece yılbaşından bu yana memurlarımızın alım gücü yaklaşık %40 düşmüştür.
Bu gün bırakın %5 lik, %7 lik zamları, 2022 ocak ayında memur maaşlarına %100 zam yapsanız bile 2002 deki alım gücüne ulaştıramazsınız.
Sözde enflasyon oranlarında yapılan zam sıfır zam demektir. Kaldı ki TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarıyla, vatandaşın enflasyonu arasında en az %100’lük farkın olduğu da ortadadır.

Evet biz sağlık çalışanları olarak ne istiyoruz?
Biz sendika yöneticilerimiz olarak düşündük taşındık.
Çift maaş istesek olmaz.
%100 Zam istesek olmaz.
Biz dedik ki memurun ek iş yapmasının önünde ki engel kalksın, yasal düzenleme yapılsın ki, biz memurlar olarak ek iş yapabilelim.
Mesela dedik ki, pazarcılık yapabiliriz. Pazarda patates, Soğan, Limon satabiliriz.

Ahmet DOĞRUYOL  Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı

Editör: TE Bilişim