BM Barış Gücü birlikleri, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin ilerleyişini engellemeye çalıştı. BM’ye ait araçlar yola park edildi. Buna karşılık, KKTC güvenlik güçleri BM'ye ait araçları bölgeden kaldırmak için dozerler kullandı. KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Birleşmiş Milletler'in denetimindeki Yeşil Hat bölgesinde yer alan Pile köyüne KKTC'den kolay ulaşım sağlamayı amaçlayan Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin geri adım atmayacağını vurguladı.

Cem Gürdeniz sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, KKTC’nin yeterince iyi niyet gösterdiğine vurgu yaparak şunları söyledi: “Bugün Kıbrısta yaşanan BM Barış gücünün (UNFICYP) Rum yanlısı fiili müdahalesi kimseyi şaşırtmasın. Barış gücü askerlerinin Pile - Yiğitler yolu yapımına fiilen KKTC karşıtı tutum içinde müdahil olmaları ve KKTC egemenlik alanı içinde yola barikatlar kurmaları asla kabul edilemez.

KKTC hükümetleri bugüne kadar sadece Rum Yönetimi onayı ile görev yapan BM Barış Gücü varlığına KKTC topraklarında izin vermekle yeterince iyi niyet göstermiştir. KKTC ile BM Barış Gücü arasında bugüne kadar SOFA (Kuvvetlerin Statüsü) anlaşması imzalanmamıştır ve buna rağmen görev yapmaktadırlar. KKTC yeterince iyi niyet göstermiştir. Artık bu gücü KKTC sınırları dışına çıkarma zamanı gelmiştir. Bu karar Türk tarafını muhatap almamakta ısrar eden söz konusu güce karşı çok önceden alınmalıydı. Görevi potansiyel çatışmayı önlemek olan bir BM gücü taraflardan birini muhatap almıyorsa zaten tarafsızlığını yitirmiştir”

Editör: Habererk Haber Merkezi