Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, enerji fiyatlarında büyük bir artış beklendiğini ifade ederek, bu kışın zor geçeceğini söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile doğalgaz fiyatlarında büyük artış olduğunu, bunun da dünya genelinde doğalgaz ve elektrik faturalarını artırdığını hatırlatan Birol, Avrupa’daki hükümetlerin bu süreçte Rusya’ya fazlasıyla bağımlı olmak, dış politikanın kısa vadeli ticari çıkarlara göre belirlenmesi gibi “stratejik hatalar yaptığını” vurguladı.

BBC Türkçe'ye değerlendirmelerde bulunan Birol, Çin ekonomisinin hızla toparlanması ve kışın sert geçmesi halinde doğalgaz fiyatlarında görülebilecek bir artışın artışın tüketicileri zor duruma bırakacağını, bu nedenle de hükümetlerin destek vermek zorunda kalabileceğini ifade etti.

Böyle bir ortamda enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerjinin önemine dikkat çeten Birol, bu kış pek çok ülkede elektrik kesintisi ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti.

İklim değişikliği konusunda yapılan çalışmalara da değinerek, “Dünya iklim değişikliği konusunda ciddiyse önümüzdeki yıllarda gaz ve petrol tüketimimizi ciddi oranda azaltmamız gerekecek” diyen Birol, ancak bu durumda mevcut sahaların yeterli olacağını bildirdi.

Birol, “Fakat hem ‘Şirketimin günlük petrol üretimimi 4 milyon varil artıracağım’ hem de ‘Şirketimin stratejisi Paris İklim Anlaşması’yla uyumludur’ diyemezsiniz. Bu ikisi birbiriyle zıttır, burada bir sorun vardır” dedi.

Editör: Yadigar Hanım