Sosyal medyada paylaşılan bir video Bursa'daki o mahalleyi kamuoyunun gündemine taşıdı.

Türkiye’de 3 milyon 652 bin 813'ü geçici koruma satütüsüne alınan Suriyeli olmak üzere sayıları 8 milyona yaklaşan sığınmacıların ekonomiye ve sosyal hayata olumsuz yansımaları devam ederken, mültecilerin geri dönüşü ile ilgili tartışmalar da devam ediyor.

Bir çok ilde yerleşik hayata geçen ve kendi hayatlarını kuran Suriyeliler, Bursa’da da mahalle aralarında açtıkları işyerleriyle kendi aralarında alışveriş yapıp Altıparmak semtini küçük Suriye’ye döndürdü.

Kent yaşamında hemen her meslek dalında faaliyet gösteren Suriyeliler, Altıparmak'ta açtıkları gıda ürünleri satışı ve imalathaneleri ile ön plana çıkıyor. Suriyelilerin açtığı işyerlerinin tabelalarındaki yazıların Türkçe yerine tamamen Arapça olması kadar, müşterilerinin de Arap olması dikkat çekiyor.

Suriyelilerin Çarşamba ve Altıparmak semtlerini tercih etmelerindeki en büyük neden olarak bu semtlerin şehir merkezinde oluşu ve ulaşım rahatlığı gösteriliyor.

Bursalılar, 25-30 yıl önce Bursa'nın en elit bölgelerinden biri olan Altıparmak'ta hırsızlık olaylarının arttığına dikkat çekerek; sosyolojik ve psikolojik dengenin bozulduğunu ifade ediyor.

Editör: Yadigar Hanım