Bumin Kağan MUTİ / Habererk

Kahramanmaraş'ta 7.5 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından ülkedenin her bölgesinden vatandaşlar afet bölgesine yardımcı olabilmek için seferber oldu. Türkiye'yi yasa boğan ve binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremde arama kurtarma çalışmaları hala sürmekte. Tüm bu facialar devam ederken ise akıllara bu ülkenin ikinci bir büyük depremi kaldırıp kaldıramayacağı sorusu gelmekte. Türkiye'nin en büyük ekonomi ve sanayi merkezi olan İstanbul'da beklenen büyük deprem gerçekleşirse bizi neler bekliyor? Uzmanların uyarılarını dikkate alarak oluşturduğumuz bu haberde, beklenen "Büyük İstanbul Depremi" gerçekleşirse Türkiye nasıl bir süreçten geçecek sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız:

1- Can kaybı

Büyük İstanbul Depremi ile alakalı yapılmış en kayda değer çalışmalardan biri 2004'te yayımlandı. Bu çalışmaya göre Marmara Denizi'nin altında 2024 yılına kadar, 7 şiddetinden büyük bir depremin olma olasılığı %50 olarak belirlendi. Bu olasılık 2034 yılına kadar ise %62' ye yükseliyor.

Olası bir depremde İstanbul ve bölgesinde yaşanacak can kaybı, bina ve altyapı hasar tahminleri 2019 senesinde güncellendi. Fakat can kaybı konusunda, depremin büyüklüğü, depremin gerçekleştiği saat ve nasıl bir zeminde meydana geldiği gibi etkenler oluşacak zararı değiştirebileceği için net bir tahmin yapılamıyor. Ancak 15,46 milyon (2020) insanın yaşadığı İstanbul'da olası bir deprem milyonlarca insanı doğrudan etkileyecek.

2-Binaların durumu

7,5 büyüklüğündeki bir depremde İstanbul'daki binaların olası hasar riskleri tehlikenin ne kadar büyük olduğunu gözler önüne seriyor. Uzmanlar binaların %57' sinin olabilecek bir depremi hasarsız ya da az hasarlı atlatacağını öngörüyor. Fakat geri kalan binaların ise orta ya da ağır hasarlı olacağı gerçeği bulunmakta. Uzmanlar ise bu konuda hızla önlemler alınması gerektiğini söylüyor.

3- Oluşacak hasarların maliyeti 120 milyar tl

Boğaziçi Üniversitesi'nin hazırladığı rapora göre 7,5 büyüklüğünde bir depremin meydana gelmesi durumunda, binalarda oluşabilecek hasarlar yaklaşık 68 milyar tl olacak.  Doğalgaz, su ve elektrik tesisatlarında oluşabilecek hasarlar da eklenince toplam hasar beklentisinin 120 milyar tl olacağı bekleniyor.

Türkiye ekonomisinin %30'unu oluşturan İstanbul'da beklenen söz konusu olan deprem geçekleştiği zaman, Türkiye ekonomisini son derece olumsuz etkileyeceği öngörülüyor. 

Yapılan araştırmada, ticaret, sanayi ve konaklama tesislerinin %60'dan fazlasının da zarar görmesi bekleniyor. Bu olasılık eğitim ve kültür kurumlarında ise %50'ye yakın.

4-Enkazların tahliyesi

Enkaz depremden sonra ortaya çıkacak bir başka sorun. İstanbul'da beklenen depremde 25 tondan fazla enkaz oluşması öngörülüyor. Bu 25 tonluk enkaz ortalama 1 milyon kamyon seferi anlamına geliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi enkazın depolanacağı alanların belirlendiği bilgisini paylaşmıştı.

5-Enkaz altındakilere yardım ulaştırılması

Binlerce enkazın olduğu ve göçük altında çok sayıda insanların kaldığı bir bölgede, depremin ardından yollar da en büyük hasarı görecek yapıların başında geliyor. İstanbul'daki olası depremde, tek ve çift şeritli yolların yaklaşık %30'unun kapanması öngörülüyor.

Editör: Bumin Kağan Muti