Zafer Partisi Genel başkan Yardımcısı Lütfü Şahsuvaroğlu, tepkisini sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla dile getirdi.

Paylaşımını video ile yapan Şahsuvaroğlu, “Çarşamba Ovasına BES (Biyokütle Enerji Santrali) yapılması cinayettir. Günde 630 ton içinde lastik de olacak olan kütle yakılacak her gün 38 ton kül doğaya bırakılacak. Taban suyuna deniz suyu karışacak. Mahkeme kararına rağmen fütursuzlar. Toprak ve Su kaynaklarımızı kirletmeyin” ifadelerine yer verdi.

Şahsuvaroğlu, çiftçinin ve tarım arazilerinin heba edildiğini vurguladığı açıklamasında şunları söyledi: “Değerli dostlar size bir cinayetten bahsetmek istiyorum. Hem tarımda çiftçiyi yalnız bırakacaksınız, çiftçi tarlasından çekildiğinde yeterli alım garantisi, taban fiyatı verilmediği, tarımsal girdiler konusunda desteklenmediği için üretimden çekilmesinden şikayet edeceksiniz, hem de birinci sınıf tarım arazilerinin elden çıkarılmasına seyirci kalacaksınız. Ama Türkiye’nin en mümbit en verimli ovası başta Çarşamba Ovası maalesef heba edilecek. Üstelik Tarım Bakanlığı tarafından buna cevaz verilecek izin verilecek. Biyokütle enerji santrali açılmasına nasıl için veririsiniz. Biyokütle enerji santrali mahkeme kararıyla da tespit edilmiş. Tarım ve toprağa, o bölgeye zararlı olduğu, birinci sınıf sit alanı tarımsal bit alanı sayılabilecek bu en mümbit ovamızı kirleteceğine dair yasal uyarı yapılmış, mahkeme kararı verilmiş ama buna rağmen bu tesisin kurulmasın devam ediliyor. Bu tam bir cinayettir. Bu tesis sayesinde bölgede 38 ton günde kül toprağa verilecek. Ve ortaya çıkan saf su taban suyunu, yeraltı suyunu, toprağın yapısını bozacak. Ayrıca taban suyunun çekilmesiyle yeni suyun baskısıyla taban suyu da tuzlanacak bozulacak. Burada ÇED ve Sağlık Etki Değerlendirme (SED) raporları maalesef güme gitmiş durumda. Dolayısıyla mahkemenin kararlarını göz önüne almadan Çarşamba Ovası biyokütle enerji santralli BES’ler yüzünden birinci sınıf tarım arazimiz elden çıkıyor. Toprak ve su kaynaklarımızın bu şekilde yok edilmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Editör: Yadigar Hanım