Son yerel seçimlerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Türkiye genelinde birinci sırada yer alarak, 81 ilin 56’sında oy oranını arttırdı fakat 25 ilde oy kaybetti. İkinci sırada yer alan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ise 39 ilde oylarını yükseltirken, 42 ilde azalma yaşadı. ODTÜ İstatistik Bölümü’nden Araştırma Görevlisi Ozancan Özdemir, her iki partinin oy kazandığı ve kaybettiği illeri detaylandırdı.

Özdemir’in sosyal medya hesabından yaptığı grafiksel paylaşıma göre, CHP 56 ilde oy artışı gösterirken, Giresun, Sinop, Afyon, Adıyaman ve Bolu en fazla artış gösteren iller oldu. Buna karşılık Siirt, Erzincan, Nevşehir, Tokat ve Karabük en büyük düşüşü yaşayan iller olarak sıralandı. Henüz kesin olmayan sonuçlara göre CHP, %37,76 oy alarak toplam 421 belediye başkanlığı kazandı; bu 14 büyükşehir, 21 il, 337 ilçe ve 49 beldeyi kapsıyor.

İYİ Partili isim ile ünlü spiker evleniyor İYİ Partili isim ile ünlü spiker evleniyor

AKP’nin durumuna dair Özdemir’in paylaştığı diğer haritaya göre, parti %35,4 oy alarak 39 ilde oy artışı sağladı ancak 42 ilde düşüş yaşadı. Bu seçimlerde AKP, toplam 505 belediye başkanlığı elde etti ki bu 12 büyükşehir, 12 il, 356 ilçe ve 125 beldeyi içeriyor. Özdemir, bu 42 ilin içine aday göstermediği Kırklareli ve Mersin gibi illerin de dahil olduğunu belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi