CHP’de yarın yapılacak Parti Meclisi toplantısı öncesi heyecan dorukta. Adana, Aydın ve Tekirdağ’da büyükşehir belediye başkan adaylarının belirlendiği ve yarın PM’de onaylanıp duyurulacağı bildirildi.

Ayrıca İstanbul’da CHP’li olmayan 23 ilçenin belediye başkan adayı da PM’de görüşülecek.

AKP'den istifa eden 20 kişi CHP'ye geçti AKP'den istifa eden 20 kişi CHP'ye geçti

Adana’da mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın yeniden aday olması kararı alınmış olsa da, Karalar’ın memnuniyet anketlerinde istenilen sonucu verememesi nedeniyle Adana seçiminin “zorlu geçeceği” yönünde yorumlar yapılıyor. Parti kaynakları, Karalar’la devam etme nedenini şöyle açıklıyor: “Adana’da diğer adaylarla kıyaslanan anketlerde Karalar’ın üstünde bir isim çıkmıyor. Alternatifler arasında en yüksek oy oranına sahip olan Zeydan Karalar.”

Tekirdağ’da Candan Yüceer ve Vahap Akay öne çıkıyor Aydın’da ise beklenildiği gibi mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun ismi, yarınki PM’de yeniden aday gösterilmek üzere onaylanacak. 2009 yılından beri Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığını yapan Çerçioğlu’nun ismi, daha önce açıklanmış olmasına rağmen İstanbul ve Ankara ile birlikte duyurulmamıştı. Bu durum, Çerçioğlu’nun İzmir’den aday olabileceği söylentilerine yol açmıştı. Ancak parti kaynakları bu söylentileri yalanlamıştı. Yarın büyükşehir belediye başkan adayının ilan edilmesi beklenen bir başka il de Tekirdağ. Kulislere göre dört dönem Tekirdağ Milletvekilliği yapan Candan Yüceer ile Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın isimleri ön planda. Bu arada Yüceer’in dün CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le bir görüşme gerçekleştirdiği de öğrenildi.

İzmir’de yeni aday arayışı CHP’nin elinde tuttuğu İzmir, Hatay, Mersin, Antalya, Eskişehir ve Muğla’da ise büyükşehir adaylarının açıklanmasının bu ayın sonuna kadar sürebileceği bildirildi. İzmir’de CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in memnuniyet anketlerinde düşük puan aldığı ifade ediliyor ve bu yüzden seçime yeni bir adayla girilmesi ihtimali yüksek görülüyor. İzmir için çalışma yapan heyet, raporunu tamamladı. Parti kulislerinde Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Karşıyaka Belediye Başkanı Olgun Atila ile Eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe’nin isimleri konuşuluyor. Öte yandan parti kaynakları son günlerde gündeme gelen Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ile ilgili olarak, “Sengel’in ismi, ‘kadın aday olsaydı kim olmalıydı?’ sorusunun cevabı olarak dile getiriliyor. İzmir’de illa bir kadın aday olmalı gibi bir karar alınırsa o zaman değerlendirilebilir ama, böyle bir durum yoksa kamuoyu beklentisi, anketler, liyakat gibi kriterler belirleyici olacak” değerlendirmesini yapıyor.

CHP’nin aday belirleme sürecinde merakla beklenen illerden biri Eskişehir. Dört dönemdir belediye başkanlığını sürdüren 86 yaşındaki Yılmaz Büyükerşen’in yeniden aday olmak istediği biliniyor. Büyükerşen’in, Eskişehir’i ancak kendisinin kazanabileceğini, başka adaylarla seçimin riskli olacağını parti yönetimine ilettiği söyleniyor. Parti içinde bazıları, “Büyükerşen aday olursa karşı çıkmayız” derken, başka bir seçenek de kulislerde dolaşıyor. Bu seçeneğe göre Büyükerşen, Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Recai Erdir’i Meclis üyesi yapacak, seçimi kazanınca da Meclis’te yapılacak seçimle başkanlığı Erdir’e devredecek. Ayrıca Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın da büyükşehir için aday olabileceği konuşuluyor.

Antalya’da da durumun kritik olduğu belirtiliyor. Mevcut Başkan Muhittin Böcek’in memnuniyet anketlerinin düşük çıktığı iddia ediliyor. Böcek’in aday gösterilmeyeceği söylentileri kuvvetli olan Antalya’da seçimin İyi Parti desteğiyle kazanıldığı hatırlatılıyor. Kamuoyu araştırmaları yapılırken Antalya’da saha çalışmalarının sürdüğü ve adayın son anda açıklanacağı ifade ediliyor. Böcek’in yerine Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın aday olabileceği düşünülüyor. 6 Şubat’taki depremden çok etkilenen Hatay’da da Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın memnuniyet anketlerinde iyi sonuçlar alamadığı söyleniyor. Ancak Hatay’da Savaş’ın yerine geçebilecek güçlü bir aday da henüz bulunamıyor. Bu yüzden Hatay’da seçimin kaybedilme ihtimalinin yüksek olduğu değerlendiriliyor. Bu nedenle Hatay’da Savaş’la devam edilse bile adayın ileri bir tarihte açıklanacağı bekleniyor. Mersin’de de Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in yeniden aday olabileceği ancak bu şehirde de adayın Hatay gibi sonraya bırakılacağı konuşulurken, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün aday olmadığı Muğla’da eski milletvekilleri Mürsel Alban ile Burak Erbay’ın isimleri gündemde.

Kaynak: t24- Eray Görgülü