Sokak köpekleri için düşünülen yasa tasarısı, kamuoyunda geniş çaplı tartışmalara yol açmış durumda. AKP'nin hazırladığı ve henüz onaylanmamış olan bu tasarı, iddialara göre, 30 gün içinde sahiplenilmeyen sokak köpeklerinin uyutulmasını, yani eutanazi uygulanmasını öngörüyor.

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, bu konudaki tartışmalara katılan isimlerden biri. Güneş, yasa tasarısıyla ilgili olarak eutanaziye yapılan benzetmeler üzerinden şunları söylüyor: "The Economist dergisinin 13 Nisan sayısında 'Yardımlı Ölüm' başlıklı bir makale yayınladı. Bu makalede, ötanazi hakkı üzerine odaklanılıyordu. Ötanazi, birçok ülkede yasak olmasına rağmen, İngiltere'den her hafta İsviçre'ye ölüm için giden yaşlı ve varlıklı insanlar olduğu biliniyor. Ölüm kararını birey kendisi veya bilinci yerinde değilse yakınları veriyor. Batıda, tıbben ölüme yakın ve acı çeken kişilerin ölümünü erkene alabilme hakkı tartışılıyor. Ben, hem dini inançlarımdan hem de felsefi olarak can almanın değil, yaşatmanın desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. İntihar, sonuçta bir cinayettir ve idam da suçlu için bir kurtuluş, infaz eden için bir suç işlemektir."

Güneş, sokak köpekleri meselesine de değinerek, bu durumun insanlar için tehlikeli olduğunu ve köpeklerin açlıktan kuduz hale geldiğini belirtiyor. Uyutulmayı kabul etmediğini, ne insan ne de hayvan için ölümün bir çözüm olmadığını ifade ediyor. Kısırlaştırma yöntemiyle nüfusun kontrol altına alınamayacağını, bunun büyük insan kapasitesi ve mali kaynak gerektirdiğini vurguluyor. Güneş, vicdanen rahatsız etmeyecek bir çözüm bulunması gerektiğini söylüyor.

Kağıthane'de Feci Kaza: 5 Yaralı Kağıthane'de Feci Kaza: 5 Yaralı

Hurşit Güneş Kimdir?

Hurşit Güneş, 23 Nisan 1957 Ankara doğumlu, eski Dışişleri Bakanı Turan Güneş'in oğludur. 1986 yılında Avrupa Ekonomik Birliği'nin kurucu üyelerinden biri olarak görev yapmış, 1990 yılında doçent olmuş ve Avrupa Entegrasyonu Proje Ödülü'nü kazanmıştır. DYP-SHP koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü'ye ekonomik danışmanlık yapmış, Rekabet ve Tüketici Yasa Tasarıları Komisyonu Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Manchester Üniversitesi'nde misafir öğretim üyeliği yapmış ve 1996'da profesörlüğe atandı. Finansal kuruluşlara danışmanlık yapmış, Marmara Üniversitesi'nde 25 yıl boyunca dersler vermiş ve 2010 yılında Bahçeşehir Üniversitesi'ne geçmiştir. Milliyet gazetesinde ekonomi köşe yazarlığı yapmış, CHP Parti Meclisine seçildikten sonra gazeteden ayrılmıştır. Yayımlanmış altı kitabı ve çok sayıda makalesi bulunmaktadır. 2010 yılında CHP Genel Başkan Yardımcılığına getirilmiş ve 24. Dönem Kocaeli Milletvekili olarak TBMM'ye girmiştir. Ayrıca Türkiye-İsviçre ve Türkiye-İzlanda Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesidir.

Kaynak: Haber Merkezi