“Bir haftada kredi kartı borcu 12 milyar lira arttı”

Vatandaşların borcunun 1 trilyon 67 milyar lirasının bireysel kredilerden, 411 milyar lirasının da kredi kartı borç bakiyelerinden kaynaklandığını söyleyen Başevirgen, “Kredi ve kredi kartlarıyla geçinmeye çalışan vatandaşın borcu her geçen gün katlanıyor. Son hafta tüketici kredilerinde 10,7 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 11,9 milyar liralık artış yaşandı.” Dedi. 

“Ülkede borçsuz hane kalmadı”

Ak Parti iktidarının, ekonominin şahlandığı iddialarına karşılık halkın gerçeklerinin bunun tam tersi olduğunu söyleyen Bekir Başevirgen, “Ülkede borçsuz kimse kalmadı. Gelirleri harcamaları karşısında yetersiz kalan vatandaşlar bankaların kapısını çalmaya devam ediyor. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre ekim ayı itibariyle bireysel kredi kullananların sayısı 37,5 milyona çıktı. Yani ülkede 25 milyon hane olduğu düşünüldüğünde  borçsuz hane kalmamış oldu.” Diye konuştu.

 “Son bir yılda bireysel kredi kullananların sayısı 1,9 milyon kişi arttı”

Bireysel kredi kullanan kişi sayısının son bir yılda 1,9 milyon kişi arttığını söyleyen Başevirgen, “Ekim ayında 254 bin kişi ilk defa kredi kartı, 125 bin kişi tüketici kredisi ve 163 bin kişi de kredili mevduat hesabı kullandı. Vatandaşlar mecburiyetten bu kadar borç yükünün altına girse de çoğu kişi borcunu ödeyemiyor. 4 milyon 165 bin 902 kişi bankalara borcunu ödeyemediği için yasal takibe alındı. Ekonomik tablo bu kadar kötüyken, vatandaşlar bu borçların nasıl ödeneceğini kara kara düşünüyor. 2023 yılında vatandaşları yine ağır bir borç yükü bekliyor.” Diye konuştu. 

Editör: Alp Kılıç